Frans hoger onderwijs hoopt te profiteren van strengere taalwetten in Nederland 

Nieuws | door Frans van Heest
11 april 2024 | Frankrijk kan profiteren van de instroombeperkingen voor buitenlandse studenten in Nederland. Dit zal voor een nieuwe dynamiek zorgen die het makkelijker maakt om de beste internationale studenten en onderzoekers aan te trekken, verwacht Campus France, de Franse zusterorganisatie van Nuffic.
Sorbonne Universiteit in Parijs

Het Franse hoger onderwijs wordt voor internationaal talent steeds populairder. In het academisch jaar 2022- 2023 waren er zo’n 412.087 internationale studenten ingeschreven aan Franse hoger-onderwijsinstellingen, een stijging van drie procent in het afgelopen jaar en een stijging van 17 procent over vijf jaar. Dat blijkt uit een nieuwe rapportage

Europa steeds populairder 

Donatienne Hissard, directeur van Campus France, stelt vast dat Frankrijk volop profiteert van de stijging van de internationale mobiliteit na de coronacrisis. Frankrijk staat nu zesde in de wereldwijde lijst met populaire bestemming voor internationale studenten. Vooral het aantal Amerikaanse en Europese studenten aan de Franse hoger-onderwijsinstellingen neemt toe.  

Campus France signaleert dat er in veel landen grote veranderingen op stapel staan met betrekking tot internationalisering en studentenmobiliteit. In een recent rapport van de Franse uitwisselingsorganisatie wordt verwezen naar het politieke en maatschappelijke debat in Nederland. De directeur stelt vast dat er, ondanks de heropleving van de wereldwijde studentenmobiliteit, ook een andere beweging is op het gebied van internationalisering.  

Strengere taalwetten zoals in Nederland 

Verschillende landen proberen grip te krijgen op de instroom van internationaal talent. Zo heeft Canada een maximum gesteld aan het aantal studievisa, heeft Australië bekendgemaakt het aantal internationale studenten te willen matigen en ligt in Nederland een wetsvoorstel met een numerus fixus op Engelstalige bacheloropleidingen en het vaker verplichten van het Nederlands in de bachelors, zo ziet Donatienne Hissard.  

Bij Campus France houdt men er rekening mee dat deze maatregelen het begin van een ander tijdperk inluiden en niet louter worden genomen om bijvoorbeeld een tijdelijk huisvestingsprobleem aan te pakken.  

Gastlanden die hun open model behouden en verder willen uitbouwen, zoals Frankrijk en Duitsland, zouden hiervan kunnen profiteren. Duitsland wil de blijfkans van afgestudeerden verhogen, bleek eerder al. Niet alleen voor Duitsland, ook voor Frankrijk is de uitwisseling van studenten van groot belang, stelt de directeur van Campus France. Frankrijk kiest er daarom voor om in navolging van Duitsland, Ierland en Schotland nog verder te internationaliseren.  

Een nieuwe dynamiek met kansen voor Frankrijk 

De maatregelen zoals die in Nederland worden voorgesteld, zullen van invloed zijn op de verschillende landen die wel openblijven. Dit zal voor een nieuwe dynamiek zorgen om de beste internationale studenten en onderzoekers aan te trekken, verwacht Campus France.  

Uit de cijfers van Campus France blijkt overigens ook dat het Nederlandse hoger onderwijs steeds populairder wordt onder Franse studenten. Het aantal Franse studenten in het Nederlandse hoger onderwijs steeg de afgelopen vijf jaar met maar liefst 53 procent. Daarentegen gaan steeds minder Franse studenten naar Angelsaksische landen zoals Canada en Amerika. Volgens Campus France ondervinden de traditioneel populaire Angelsaksische universiteiten stevige concurrentie uit Europese landen die goede opleidingen aanbieden tegen veel lagere kosten. Bovendien zijn deze instellingen minder ver weg, wat meeweegt in de beslissing van jongeren die de ecologische voetafdruk van hun reizen willen verkleinen.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK