Rode peper tegen jojo-effect
Omdat tijdens het diëten minder energie wordt geconsumeerd, wordt er ook minder energie verbrand. Het lichaam wordt zuiniger. Wanneer iemand na een dieet weer overstapt naar een normaal voedingspatroon, past het energieverbruik zich hier niet direct op aan. Op zo’n moment vliegen de kilo’s er vaak snel weer aan.
Een halve theelepel rode peper
Onderzoekster Pilou Janssens van het Maastricht UMC+ ontdekte dat de stof capsaïcine die voorkomt in rode pepers kan helpen dit effect te voorkomen. Voor haar onderzoek liet Janssens een aantal proefpersonen viermaal 36 uur doorbrengen in een speciaal voor alle metingen ingerichte respiratiekamer.
In de respiratiekamer kregen de proefpersonen te maken met verschillende eetpatronen: een normaal eetpatroon en een dieetpatroon met slechts driekwart van de normale energiewaarde. In beide situaties werd ook de toevoeging van ongeveer één gram rode peper (een halve theelepel) per maaltijd getest, gelijk aan ongeveer tweeëneenhalve milligram capsaïcine.
Jojo-effect afgeremd
Gedurende de sessie werd onder meer het energiegebruik en de vetverbranding gemeten. Daaruit bleek dat het toevoegen van de chilipeper aan het dieet er voor zorgde dat het verschil in energiegebruik met een normaal eetpatroon (zonder rode peper) werd verkleind. Daardoor blijft tijdens het dieet het energiegebruik vrijwel op het oorspronkelijke niveau.
Wanneer iemand weer terug zou gaan naar het normale eetpatroon wordt het jojo-effect dus afgeremd. Eveneens ging bij de proefpersonen de vetverbranding omhoog. Het toevoegen van één gram rode peper per maaltijd tijdens het dieet kan dus zelfs nog eens een extra zetje geven bij het afvallen.
Meest Gelezen
Wederom intimidatie van journalisten door universiteit, nu in Delft
‘Burgerschapsonderwijs moet ook verplicht worden in hbo en wo’
Extra geld voor bètafaculteiten is daar nooit terechtgekomen
‘Wijze van instructie cruciaal voor succes blended onderwijs’
Raad van State: laat taaltoets nog niet gelden voor hbo-opleidingen