Delftse waterzuiveringsmethode belooft radicale verbetering

Nieuws | de redactie
27 juni 2006 | Door een vinding van de TU Delft zou de manier waarop we afvalwater zuiveren binnen enkele jaren wel eens drastisch kunnen veranderen. Samen met ingenieursbureau DHV ontwikkelde de TU een compacte en milieuvriendelijke zuiveringsmethode, waarbij aërobe bacteriën snel bezinkende korrels vormen.

.

Bij de nieuwe aëroob korrelslibtechnologie (Nereda TM) vormen aërobe (dus zuurstof gebruikende) bacteriën korrels in het te zuiveren water. Het grote voordeel van deze korrels is dat ze snel bezinken en dat alle benodigde biologische zuiveringsprocessen binnen deze korrels plaatsvinden.

De technologie biedt daardoor belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele waterzuiveringstechnieken. Alle processen kunnen bijvoorbeeld in één reactor plaatsvinden. Bovendien zijn er geen grote nabezinktanks meer nodig zoals dat wel gebruikelijk is bij conventionele zuivering. De grote tanks zijn daar noodzakelijk omdat de bacterievlokken die ontstaan er veel langer over doen om te bezinken, dan het aërobe korrelslib.

Volgens de Delftse promovenda Merle de Kreuk heeft een zuiveringsinstallatie bij Nereda TM nog slechts een kwart van de ruimte nodig. Verder ligt het energieverbruik bij Nereda TM zo’n 30 procent lager dan normaal. De techniek is zowel interessant voor huishoudelijk als voor industrieel afvalwater.

De TU Delft heeft een lange traditie in het onderzoek naar de mogelijkheden van zuivering met aëroob korrelslib. Het volwassen worden van de technologie is voor een belangrijk deel te danken aan het onderzoek van De Kreuk. Tijdens haar promotie-onderzoek bij prof. Mark van Loosdrecht loste zij, samen met ingenieursbureau DHV en met steun van STOWA en STW, diverse technische bottlenecks op en werd de capaciteit van proefinstallatie opgeschaald van 3 liter per uur naar 1500 liter per uur. De ontwerpen voor de praktijk liggen klaar bij DHV.

De aëroob korrelslibtechnologie wordt algemeen als erg veelbelovend gezien en is zelfs genomineerd als één van de vier kandidaten voor de Proces Innovatie Prijs 2006. De technologie bevindt zich nu in de fase van de commercialisering. De Kreuk zal dit traject de komende jaren als onderzoekster bij de TU Delft blijven steunen. DHV is momenteel in gesprek met waterzuiveringsbedrijven die de techniek op grotere schaal willen testen. De eerste praktijkinstallaties zijn reeds gerealiseerd in de industrie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK