De prijs van technologische vooruitgang

Nieuws | de redactie
26 september 2006 | Internet leidt tot een grotere transparantie van mensen en instituties, maar wat is de prijs die we daarvoor moeten betalen? In een enquête over het Internet in 2020 tonen Amerikaanse experts zich daarover pessimistisch: volgens 46% wegen de voordelen van grotere transparantie tegen die tijd op tegen de nadelen van vermindering van privacy, maar volgens 49% zal dat niet het geval zijn.

De onderzoekers van Elon University en het Pew Internet & American Life Project melden deze uitkomst met enige verbazing. Toch is dit een van de uitkomsten van een enquête onder meer dan 700 wetenschappers, beleidsmakers en techneuten van bedrijven als IBM en Google.

Het tweede Future of the Internet-rapport biedt een staalkaart van de huidige onzekerheid en ambivalentie onder deskundigen over de toekomst van het  Internet. De mogelijkheden van Internet zullen de komende tien jaar  zeker toenemen, maar daarmee ook verschijnselen als technologische verslavingen, een overkill aan informatie, en een toenemende maatschappelijke groep van ‘refuseniks’, mensen die niks met Internet  te maken willen hebben.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK