Medische technoloog van Fontys bekroond

Nieuws | de redactie
1 december 2006 | Maikel Beerens uit Sint Oedenrode heeft gisterenmiddag in Eindhoven de eerste prijs van de Technology Awards voor het beste afstudeeronderzoek van techniekstudenten van Fontys Hogescholen in ontvangst genomen. Deze jaarlijkse prijzen zijn ingesteld door Fontys in samenwerking met OTB Group.

Juryvoorzitter Ton Schurgers reikte de eerste prijs van €5.000,- uit aan Maikel voor zijn afstudeeronderzoek ‘Custom made implantaten’.

Maikel studeerde aan de opleiding medische technologie van Fontys Hogeschool Werktuigbouwkunde, nu Fontys Hogeschool Engineering. Maikel zijn afstudeeropdracht omvatte drie nogal verschillende delen. Allereerst ontwikkelde hij een op maat gemaakt implantaat ter vervanging van een stuk schedeldeksel. Daarbij ontwikkelde hij de vaardigheid om in CAD zo’n complex product te ontwerpen. Het tweede deel van zijn opdracht was een onderzoek naar de mogelijkheden om het hele proces voor de realisatie van het implantaat te versnellen; daartoe vergeleek hij twee verschillende softwarepaketten met elkaar. Hij trok daaruit duidelijke conclusies. En als laatste, en niet het minste, ontwierp hij een protocol (handelingswijze) voor de realisatie van deze implantaten. Dit protocol is voor het bedrijf een prima voorbereiding op het verkrijgen van een ISO-certificaat op dit proces. Dit alles in een omgeving waar vooral medisch jargon wordt gebruikt. Bovendien verwoordt hij de resultaten in een zeer verzorgd en toegankelijk rapport. Daarom was de jury van mening dat hem de eerste prijs en de allerhoogste eer hiervoor toekomt: de Fontys Technology Award 2006.

Tweede prijs

De tweede prijs € 3.000,- is voor ‘Solar Cells: Investigation of the contact formation’ van Ruud van Melis uit Eindhoven van de opleiding Chemische technologie van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen. Ruud heeft met een grote mate van zelfstandigheid een onderzoek uitgevoerd. Nadat hij zich eerst de materie van zonnecellen heeft eigen gemaakt, heeft hij een origineel proefschema opgezet en zelfs complete zonnecellen geproduceerd. Hoewel hij chemie heeft gestudeerd geeft hij er blijk van ook de nodige diepgang in de fysica te kunnen bereiken. Het is vooral deze krachtige combinatie van bestuderen, beproeven en combineren van kennisdomeinen die de jury hebben doen besluiten aan Ruud de tweede prijs toe te kennen.

Derde prijs

De derde prijs van € 2.000,- is voor ‘De voorraad doorgelicht’ van Ranka Curcija uit Oss en Eveline Vertommen uit Geldrop van de opleiding Technische Bedrijfskunde van Fontys Hogeschool Techniek en Bedrijfsmanagement. De rapportage van hun werk ademt volgens de jury een degelijkheid en zakelijkheid die zonder meer professioneel is. De jury waardeert bijzonder dat ze hun onderzoek niet beperkt hebben tot de eigen afdeling maar ook een vergelijking hebben gemaakt met een soortgelijke afdeling. De aanbevelingen zijn zeker uitvoerbaar en zullen het bedrijf dichter bij de gestelde doelen brengen. Het rapport is overzichtelijk uitgevoerd en prettig leesbaar. Naast de technische doorrekening van voorraadsituaties bevat het rapport ook een aantal opmerkelijke organisatievoorstellen. Daarom heeft de jury besloten aan Ranka en Eveline de derde prijs toe te kennen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK