Naald, hooiberg, website

Nieuws | de redactie
17 januari 2008 | Tegenwoordig bestaan websites uit vele die een schat aan informatie bevatten, maar juist de grote hoeveelheid maakt het vinden van relevante pagina's soms bijna onmogelijk. Ontwerpers van websites proberen hun gebruikers hierbij te helpen door de sites te voorzien van een uitgebreid netwerk van links. Helaas blijken deze links niet altijd even effectief: bij veel websites voelt navigeren meer als het rondtasten in een donkere kast dan als het opzoeken van een nummer in een telefoonboek. UvA- promovenda Vera Hollink ontwikkelde methoden om linkstructuren zichzelf automatisch te laten verbeteren.

Deze methoden gaan na hoe gebruikers navigeren door websites en op welke punten in de sites vaak foute links worden aangeklikt. Links die tot problemen leiden worden verwijderd, verplaatst of voorzien van een duidelijker tekst. Op deze manier bepalen niet de ontwerpers van de sites, maar de gebruikers zelf hoe de sites gestructureerd worden en komt informatie automatisch terecht op de plaats waar gebruikers die verwachten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK