Moleculair biologe minister van innovatie in Spanje

Nieuws | de redactie
14 april 2008 | Ronald Plasterk zal haar uit het wereldje nog wel kennen: Cristina Garmendia, chef van het Spaanse biomedische onderzoek wordt minister van innovatie en wetenschap in het tweede kabinet-Zapatero. Garmendia (1962) geldt als pionier van de lifescience-sector in haar land. Zij begon als hoogleraar genetica in Madrid, geen gebruikelijk carrièreptroon voor een vrouw in Zuid-Europa.

In 2000 richtte zij het bedrijf Genetrix op, dat zich richt zich op de ontwikkeling van medicijnen en biomedische technologieën. In 2006 werd zij voorzitter van de Spaanse vereniging van biotechnologische bedrijven, en tevens van de stichting Inbiomed, dat het Spaanse biomedische onderzoek bundelt.

Het ministerie dat Garmendia gaat leiden, is nieuw. De opzet hiervan duidt erop dat de nieuwe  socialistische regering in Spanje meer aandacht wil geven aan de ontwikkeling van Spanje als kenniseconomie. Je zou daarmee
kunnen zeggen dat het ministerie van Garmendia de Spaanse variant is van het Nederlandse innovatieplatform. Ook doet dit denken aan Engeland, waar premier Brown het ministerie van Onderwijs op zijn eerste werkdag splitste in een ministerie van hoger onderwijs, innovatie en beroepsonderwijs en een Engels ‘Rouvoet- ministerie’ voor kinderen, scholen en gezinnen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK