Anderson lector controlling

Nieuws | de redactie
20 mei 2008 | Dr. Rick Andersson is de nieuwe lector van het lectoraat Controlling van hogeschool INHOLLAND. Het lectoraat Controlling heeft als doel om organisaties meer succesvol te maken met behulp van 'control'. Rick Andersson is zelf meer dan 15 jaar actief geweest als controller en promoveerde op de functie van de publieke controller.



Het lectoraat Controlling heeft als doel om organisaties meer succesvol te maken met behulp van ‘control’. De noodzaak hiervan staat volop in de belangstelling, mede door ‘beursschandalen’ en ‘boekhoudfraudes’. Bedrijven ontwikkelen gedragscodes en vormen van wetgeving om dergelijke schandalen te voorkomen, maar slagen daar niet altijd in. Overheidsinstellingen leggen steeds meer verantwoording af over haar bestedingen en activiteiten en worden tevens door steeds meer verschillende actoren ter verantwoording geroepen.

Controletorens Naast het ontstaan van controletorens heeft deze ontwikkeling echter niet altijd geleid tot een betere verantwoording. De noodzaak om doelmatig en doeltreffend te werken binnen de private en publieke sector is zeker niet afgenomen en zal ook de komende tijd niet afnemen. Gelet op de dynamiek van hun omgeving zullen private en publieke organisaties in toenemende zin het accent moeten verleggen van een interne naar een externe oriëntatie om actief mogelijkheden en bedreigingen te signaleren en hierop tijdig in te spelen.

De toegenomen vraag naar een adequate verantwoording, de blijvende roep om doelmatig en doeltreffend te werken en de accentverschuiving in oriëntatie stellen ook nieuwe eisen aan de manier waarop de controlfunctie binnen organisaties is ingericht.

Het lectoraat Controlling kent deze controlfunctie en de verbetering daarvan tot onderzoeksobject. Daarnaast concentreert het lectoraat zich  op de rol die de controller bij deze ontwikkelingen speelt. Dient hij zich bijvoorbeeld te beperken tot het financiële domein of moet hij zich positioneren als een volwaardige sparring partner van het management? Moet de controller het jaarverslag ondertekenen? Kijkt hij alleen naar risico’s, of ook naar kansen?

Onderzoek
Het lectoraat verricht onderzoek binnen zowel het private als het publieke domein. Dit onderzoek bevindt zich op het raakvlak van theorie en praktijk. Het lectoraat poogt met haar onderzoeken dilemma’s en spanningen op het gebied van controlling te adresseren en te voorzien van aanbevelingen welke praktisch bruikbaar en wetenschappelijk relevant zijn. Het lectoraat vervult een actieve bijdrage in de ontwikkeling van het onderwijs op het vakgebied controlling binnen INHOLLAND en werkt daartoe samen met andere HBO instellingen en universiteiten.

Sinds april is dr. Rick Anderson de nieuwe lector van het lectoraat Controlling. Hij is zelf meer dan 15 jaar actief geweest als controller en promoveerde op de functie van de publieke controller. Rick is verbonden als hoofddocent Controlling aan de Vrije Universiteit, de Erasmus Universiteit, de Bestuursacademie en NIVRA Nyenrode. Rick is daarnaast hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Public Controlling en lid van diverse lokale rekenkamers.

Lectoraat Controlling


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK