Duurzaamheid loont

Nieuws | de redactie
21 mei 2008 | Computers in HO-gebouwen blijven na gebruik vaak onnodig aanstaan, ook 's nachts. De afdelingen ICT Services en Huisvesting en Beheer van Fontys bedachten een manier om rond elf uur ’s avonds vanuit een centraal punt alle pc’s uit te schakelen die niet aan hoeven te blijven. Resultaat: een forse besparing voor de hogschool en minder energiegebruik, zoveel als van 80 huishoudens.

Volgens vastgoedmanager Eric de Vetten blijven na een gemiddelde werkdag 1272 van de 6806 pc’s bij de grote hogeschool in het Zuiden aan staan. Daarvan kunnen er 1224 zonder problemen worden uitgeschakeld. Die computers staan zowel op werkplekken van medewerkers als in studielandschappen. Uitgaande van tien onnodige draaiuren gedurende vijf dagen per week en veertig weken per jaar, kan Fontys 318.000 kWh besparen.

‘Dat is nogal abstract’, meent De Vetten, ‘maar het komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van tachtig huishoudens.’ In euro’s uitgedrukt levert dat afhankelijk van de energietarieven een besparing op van minimaal vijftienduizend euro.

Fontys wil samen met Senter Novem gaan kijken welke energiebesparingen nog meer mogelijk zijn. Op de dag van de meting kwam de pabo in Den Bosch overigens opvallend energiezuinig uit de bus. Daar stond slechts één van 65 pc’s ’s avonds nog aan.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK