Afschaffing collegegeld mislukt

Nieuws | de redactie
10 juni 2008 | De linkse meerderheid in het parlement van Hessen dacht haar zin eindelijk te kunnen doorzetten. Tegen CDU-premier Koch in zou diens introductie van €500 collegegeld geschrapt worden. Het wetsvoorstel flopte, omdat de indieners vergaten een ingangsdatum er in op te nemen. De politieke gevolgen konden wel eens enorm blijken.

Koch weigert nu de wet te tekenen vanwege deze vormfout en geefttoe, dat hij die al tijdens de behandeling in het stuk had zienzitten. Dit verziekt nog verder de politieke verhoudingen inBerlijn en bovenal de deelstaat rond belangrijkeuniversiteitssteden als Frankfurt, Kassel, Darmstadt enWiesbaden.

Links won met onder meer de belofte van de collegegeldstop injanuari uiterst nipt de verkiezingen, maar slaagde er sindsdienniet in om een eigen coalitieregering op de been te krijgen. De SPDwil geen formele coalitie met Die Linke -althans een minderheid indie partij niet- en de Groenen willen geen liberale midden-coalitiemet FDP en CDU steunen, zolang Koch er de sterke man in blijft. Datde linkse meerderheid bij het parlementaire handwerk ook nog zulkemissers maakt, versterkt de blokkadetactiek van Koch alleen maar.Die hoopt nu hernieuwde verkiezingen af te dwingen, want depeilingen zijn nu veel gunstiger voor de CDU dan begin ditjaar.

De flop met de afschaffing van het collegegeld kon er dan ook toeleiden, dat de linkse partijen in een vlucht naar voren alsnog eencoalitie sluiten om een triomfale terugkeer van Koch te voorkomen.Dan vallen CDU en SPD ook in Berlijn waarschijnlijk uit elkaar enis het afgelopen met de grote coalitie van Angela Merkel. Oftewel:hoe het HO-beleid onbedoeld aardverschuivingen kan veroorzaken ingrote buurlanden in de EU.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK