Galileo doet het

Nieuws | de redactie
11 juli 2008 | Delftse onderzoekers zijn als eerste geslaagd in het gelijktijdig opvangen van signalen van twee Galileo testsatellieten. Deze voorproef van het EU-GPS in de ruimte laat zien dat de nauwkeurigheid van het Galileo systeem zo mogelijk beter is dan die van GPS, aldus de onderzoekers. 'E pur se muove' kortom!

Christiaan Tiberius, Hans van der Marel en Peter Teunissen hebben daarmee het bewijs geleverd dat Galileo werkt en de geclaimde kwaliteit en betrouwbaarheid oplevert. Met twee identieke ontvangers, opgesteld in de weilanden van Delfland, verzamelden de onderzoekers in de avond en nacht van 6 juli radiometingen naar 12 GPS satellieten, twee geostationaire European Geostationary Navigation Overleay Service (EGNOS) satellieten en twee Galileo satellieten, GIOVE-A en GIOVE-B.

Gedurende een periode van anderhalf uur waarin de GIOVE-A en GIOVE-B gelijktijdig zichtbaar waren, konden de eerste zogenoemde double-difference metingen worden verricht. Op basis hiervan kon de ’Galileo double difference carrier phase cycle ambiguity’ nauwkeurig worden geschat en met grote betrouwbaarheid op een geheeltallige waarde worden gefixeerd. Hierdoor is het mogelijk de afstanden naar de Galileo satellieten met millimeternauwkeurigheid te meten wat essentieel is voor hoognauwkeurige toepassingen van Galileo.

Dit resultaat van de TU Delft maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van geavanceerde toepassingen van Galileo voor gecombineerde tijd- en plaatsbepaling. Betrouwbare satellietgegevens kunnen o.a. worden ingezet voor automatische landingen van vliegtuigen, landmeetkundige metingen, het bepalen van tektonische bewegingen of voor het doen voorspellen van weersomstandigheden.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK