Galileo doet het
Christiaan Tiberius, Hans van der Marel en Peter Teunissen hebben daarmee het bewijs geleverd dat Galileo werkt en de geclaimde kwaliteit en betrouwbaarheid oplevert. Met twee identieke ontvangers, opgesteld in de weilanden van Delfland, verzamelden de onderzoekers in de avond en nacht van 6 juli radiometingen naar 12 GPS satellieten, twee geostationaire European Geostationary Navigation Overleay Service (EGNOS) satellieten en twee Galileo satellieten, GIOVE-A en GIOVE-B.
Gedurende een periode van anderhalf uur waarin de GIOVE-A en GIOVE-B gelijktijdig zichtbaar waren, konden de eerste zogenoemde double-difference metingen worden verricht. Op basis hiervan kon de ’Galileo double difference carrier phase cycle ambiguity’ nauwkeurig worden geschat en met grote betrouwbaarheid op een geheeltallige waarde worden gefixeerd. Hierdoor is het mogelijk de afstanden naar de Galileo satellieten met millimeternauwkeurigheid te meten wat essentieel is voor hoognauwkeurige toepassingen van Galileo.
Dit resultaat van de TU Delft maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van geavanceerde toepassingen van Galileo voor gecombineerde tijd- en plaatsbepaling. Betrouwbare satellietgegevens kunnen o.a. worden ingezet voor automatische landingen van vliegtuigen, landmeetkundige metingen, het bepalen van tektonische bewegingen of voor het doen voorspellen van weersomstandigheden.
Meest Gelezen
PVV de grootste partij: grote gevolgen voor hoger onderwijs
‘Verplicht Nederlandstalig hoger onderwijs raakt ook Nederlandse studenten’
Duitsland wil het hoger onderwijs en de wetenschap verder internationaliseren
CDA en NSC botsen over internationale studenten
‘Toekomstige minister, geef docenten ruimte voor onderwijsinnovatie’
