HBO-techniek samen met werkveld

Nieuws | de redactie
30 september 2008 | Siemens Training en de bacheloropleiding Technische Informatica van De Haagse Hogeschool gaan nauw samenwerken om studenten vroegtijdig kennis te laten maken met de wereld van de industriële automatisering. Technische Informatica integreert lesmateriaal van Siemens Training in het eigen curriculum. Als tegenprestatie verzorgt de automatiseerder ondersteunende scholing van de docenten.

Ook worden getalenteerde studenten met een aanvullende opleiding beloond, waarmee ze het gewilde certificaat ‘Siemens S7 Programmer’ kunnen behalen. Op dinsdag 7 oktober wordt de samenwerking officieel bekrachtigd.  
De samenwerking tussen Siemens Training en Technische Informatica is erop gericht studenten een zo uitdagend mogelijk, praktijkgericht onderwijs te geven. Wat beide partners bindt, is de overtuiging dat innovatieve technieken en praktische toepassingen niet alleen interessant zijn voor het bedrijfsleven, maar ook voor studenten.

“We boeken al zeer goede resultaten op het gebied van netwerktechnologie en willen dat nu verder uitbreiden met de meer toegepaste kennis op het terrein van de proces- en productieautomatisering”, aldus Hans van der Heiden, docent Technische Informatica. Samen met Siemens heeft de opleiding ervoor gezorgd dat de studenten kennis en vaardigheden verwerven tijdens het werken aan praktijkopdrachten uit de industrie.  

Met de samenwerking wordt ook ingespeeld op de krapte op de arbeidsmarkt. De industrie zit te springen om goed opgeleide schoolverlaters die snel aan de slag kunnen in de industriële automatisering. “Het tekort aan goed geschoolde, jonge programmeurs en deskundigen is schrikbarend”, stelt Toine van den Boer, teamleider Opleidingen Techniek bij Siemens. “Het imago van deze kant van de techniek is jarenlang niet sexy genoeg geweest. Informatietechnologie wordt door de meeste studenten toch vooral beschouwd als stoeien met pc’s, servers en netwerken, terwijl industriële automatisering eerder wordt geassocieerd met de blauwe overall, en dus als minderwaardiger wordt gezien.”  

Professionals die in het bezit zijn van het certificaat ‘Siemens S7 Programmer’, hebben bewezen te beschikken over diepgaande kennis van het programmeren van het meest gebruikte besturingssysteem in de industriële automatisering (Step 7). Hierdoor zijn opdrachtgevers ervan verzekerd dat hun productlijnen geprogrammeerd en in bedrijf gesteld worden door vakmensen. De officiële, internationale kwalificatie wordt in de wereld van de industriële automatisering zeer gewaardeerd. Voor de veelal internationaal opererende bedrijven in de Technical Automation wordt de marktwaarde van de betrokken professional sterk vergroot. 

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK