So what?

Nieuws | de redactie
13 november 2008 |

Roel Verdult werd bij zijn huldiging als ScienceGuide Student 2008 zeer geprezen door IP-lid Robbert Dijkgraaf. De volle Passengers Terminal in Amsterdam gaf gul applaus. En toen kwam Philips-topman Gerard Kleisterlee het podium op. Dit andere IP-lid zou een cheque overhandigen aan een veelbelovende bèta start-up. Maar in zijn speech vooraf begon hij uit te halen naar de volgens hem volstrekt verkeerde manier waarop in politiek en samenleving gediscussieerd wordt over bèta-technische aspecten. Bète noire was het OV-chipkaart debat. Al die ophef in de politiek over het veilig kunnen functioneren van de OV-chipkaart vond hij “zwaar overdreven. Foutjes die er wel of niet in zitten, die zijn al die aandacht niet waard. Daar moeten we ons niet op richten, ook niet als iemand even aantoont dat het niet meteen helemaal perfect werkt.” Stel, er zitten wat onvolkomenheden in? “So what!” riep hij, heftig gesticulerend. Wie zou het bij zijn gezond verstand de moeite waard vinden om zo’n dagelijks gebruiksvoorwerp te kraken?

Deze uitval kon je wel pikant noemen. Was Roel Verdult niet vlak voor deze speech gehuldigd vanwege zijn creatieve, innovatieve en verantwoordelijke aanpak bij het uitzoeken van de kwetsbaarheid van diezelfde OV-chipkaart? Had dat niet geleid tot Kamerdebatten en hoorzittingen en een herijking van de aanpak en planning van diezelfde, voor elke reizende burger ooit ‘verplichte’ kaart? Velen van de ruim 2000 aanwezigen keken elkaar dan ook veelbetekenend aan.

Een buitenlandse spreker op het bèta- evenement legde de bal op de stip. Deze feliciteerde vader en moeder Verdult met hun begaafde zoon en zei: “You should be proud of your son. He really must have scared the shit out of the top people at Philips.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK