Waterdesign van hogeschool naar Shanghai

Nieuws | de redactie
15 januari 2009 | Een spectaculair ontwerp van de Willem de Kooning Academie laat op de World Expo in Shanghai volgend jaar beleven hoe men veilig onder de zeespiegel kan leven.

Het Rotterdamse paviljoen bevat een dijk, een waterplein, bolvormige verblijven en een zes meter hoge waterprinter waar in het neerstortende water tekstboodschappen verschijnen. Met een kunstmatige wolk worden extreme weersituaties nagebootst waarbij het vernuftige waterplein onderloopt en soelaas biedt.

De gemeente Rotterdam heeft gekozen voor dit ontwerp van de Willem de Kooning Academie bij de Hogeschool Rotterdam, als een van de selecte groep presentaties van ‘Urban Best Practices’ tijdens de expo. Een afvaardiging van de ontwerpers is net teruggekeerd van een bezoek aan China. ‘Rotterdam Waterstad’ is de Rotterdamse bijdrage aan Urban Best Practices Areas. De World Expo begint op 1 mei 2010 en er worden 70 miljoen bezoekers verwacht.

In China presenteert Rotterdam zich als kenniscentrum voor watermanagement en als een aantrekkelijke woonstad die interessante investeringsmogelijkheden biedt. De deelname aan de World Expo maakt onderdeel uit van het programma Rotterdam Climate Proof (RCP) dat de stad in 2025 klimaatbestendig moet maken. RCP biedt extra kansen voor een aantrekkelijke stad om te wonen, te recreëren, te werken en te investeren. RCP werkt daarbij samen met diverse organisaties, zoals de waterschappen, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Het stadsbestuur ziet water niet langer als een bedreiging maar als een economische kans. Het pakket klimaatmaatregelen stimuleert de innovatie bij bouwbedrijven, architecten en bedrijven die zich bezig houden met watermanagement.

Centraal in het ontwerp voor Shanghai staan water, klimaat, waterbescherming en innovatie. Zo zorgt het waterplein – een Rotterdamse vinding – bij hevige regenbuien voor de afvoer van water waardoor straten niet meer blank staan. In drogere tijden doet het plein dienst als speelplaats. Met de prominente plek voor een dijk straalt Rotterdam uit dat de stad een veilige plek is ondanks de lage ligging. De bezoeker krijgt de kans te ervaren wat wonen onder de zeespiegel betekent: er zijn lichtprojecties, geluidseffecten en theatereffecten om het zo realistisch mogelijk te maken. Een kunstmatige wolk, die afhankelijk van het gewenste weer van kleur verandert, laat het waterplein echt onderlopen. Met de realisatie van het ontwerp is een kleine 1,3 miljoen euro gemoeid.



«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK