Reisgids werkt beter dan beleidsnota

Nieuws | de redactie
24 april 2009 | Rotterdamse bestuurders zijn immuun geworden voor beleidsnota’s. Een reisgids en flipperboekje over Pact op Zuid van de Hogeschool Rotterdam bracht de tongen wel in beroering.

Roger van de Kamp van de gemeente Rotterdam vertelde op het jaarcongres van de HBO-raad hoe hij als beleidsadviseur vaak moeite moet doen om de juiste informatie in de hoofden van directeuren en wethouders te krijgen. “Ik kan een paar minuten per dag met ze praten, of ze een A4’tje aanleveren, meer nemen ze niet op”.

Daarbij ontdekte hij zelf ook dat er bij de bestuurders een notitiemoeheid optrad. “Als ambtenaar is je reflex altijd om stukken te schrijven. Maar op een gegeven moment gaven bestuurders aan dat dit hen niet de informatie opleverde die ze eigenlijk zochten”. Voor het Pact op Zuid besloot de gemeente Rotterdam daarom samen te gaan werken met ‘onverwachte partners’, waaronder de hogeschool Rotterdam.

Lector Frans Spierings zette zich met docent Marina Meeuwisse aan een analyse van de situatie in de krachtwijken. Uitgangspunt daarbij was dat ze geen nieuw cijfermateriaal zouden genereren. Statistische informatie heeft de gemeente Rotterdam genoeg. De uitdaging is veeleer hoe je het materiaal zo ordent dat het werkelijk informatie oplevert waar bestuurders op kunnen gaan sturen.

Web
Lector Frans Spierings toog aan het werk voor een beschrijving van de situatie in de wijken. Daarbij liet hij in diamant-achtige figuren zien hoe de veiligheid, buurttevredenheid, inkomen en WOZ-waarde van huizen in specifieke wijken zich verhielden tot het Rotterdams gemiddelde.

Fotomateriaal
Docent Marina Meeuwisse ging ondertussen foto’s maken. De ‘nulmeting’ van Pact op Zuid bevat een overzicht van foto’s in sepia van situaties uit 2006 die nu niet meer bestaan. De huizen zijn gesloopt, de buurten opgeknapt.

Reisgids
De volgende meting, uit 2008, werd verwerkt in een Reisgids. Deze Reisgids, die ook in het Engels werd vertaald, sloeg zowel aan bij bestuurders als wetenschappers. Ook de Engelse vertaling vindt gretig aftrek. Frans Spierings heeft de resultaten onlangs ook op een groot, internationaal congres aan de Universiteit Utrecht gepresenteerd. Maar het leukste vonden de bestuurders nog het flipperboekje, gemaakt door Marina Meeuwisse. In het boekje worden de problemen van Zuid in een oogopslag duidelijk, terwijl je het zo in je zak steekt.

Onderwijs
Inmiddels participeren ook studenten in dit langer lopende onderzoek. Zowel studenten van sociale opleidingen als van bouwkundeopleidingen van de Hogeschool Rotterdam worden de wijken ingestuurd om foto’s en filmpjes te maken en mensen op straat te ondervragen over typerende foto’s van de wijk. Voor studenten en docenten levert dit vormende ervaringen op.

Een groepje studenten bouwkunde dat met een camera de wijk ingestuurd werd om met mensen te praten, meldde na afloop dat ze niemand waren tegengekomen. Daarop monteerden docenten alle fragmenten uit hun filmpjes waarop mensen stonden achter elkaar. Het leverde 6 minuten film op.

De Reisgids vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK