Hoe Duitsland 18 miljard investeert in kennis

Nieuws | de redactie
25 mei 2009 | Hoe kan CDU-minister Annette Schavan in Duitsland wel bijna € 20 miljard extra ‘krijgen’van haar collega’s om te investeren in kennis? In een interview legt zij uit welke argumentatie overtuigend blijkt.

“R&D is de bron van nieuwe groei en die zullen we nodig hebben als we de schuldenbergen –vanwege de recessie en bankenredding- willen afbouwen en de welvaart willen behouden. Uitgaven voor kennis en onderzoek zijn juist in de crisis de garantie dat we blijvend exportinkomsten en inkomsten uit belastingen komen. Doordachte investeringen horen in dat opzicht bij een serieuze budgettaire planvorming.” Schavan zegt dit in gesprek met der Spiegel  heden.

De € 18 miljard die zij tot 209 extra gaat investeren zijn derhalve bedoeld voor de volgende prioriteiten: betere infrastructurele mogelijkheden voor toponderzoekers, 275.000 extra bekostigde plaatsen in het hoger onderwijs en uitbouw van de excellent beoordeelde HO-instellingen. “Dat helpt ook de economie enorm, omdat we op die manier innovaties voor nieuwe producten laten ontstaan en omdat de beste talenten dan in Duitsland blijven werken in plaats van te emigreren. De USA willen nog eens 15.000 Europese onderzoekers aantrekken. Daar moeten we iets tegenover zetten.”

Schavan wijst er op dat haar partij, de CDU, enerzijds discussieert over gerichte belastingverlagingen, mar ook in haar sector de investeringslijn bepleit. “Dat de begroting van de minister voor wetenschapsbeleid [Schavan zelf dus] in deze kabinetsperiode met 35 % is gegroeid, maakt duidelijk wat de prioriteiten voor de CDU zijn.” Zij onderstreept dat “wie in de substantie investeert vervolgens financieel speelruimte krijgt voor andere zaken.” Op 4 juni wordt het lange termijn investeringsprogramma definitief vastgesteld door Merkel en de minister-presidenten van de 16 Länder. “Allen ist doch klar, dass Zeiten der Krise Zeiten der Erneuerung sind.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK