Levend Lab voor bouwkundig onderwijs

Nieuws | de redactie
8 mei 2009 | Hogeschool Rotterdam en diverse bouwbedrijvenmaken werk van de realisatie van het 'Living Lab' Open House. Een Living Lab is een netwerk waarin bedrijfsleven, onderwijs en onderzoekers in de regio en daarbuiten samenwerken aan innovatie. Het biedt een open testomgeving met echte gebruikers, zodat bedrijven hun nieuwe producten en prototypes in een echte omgeving kunnen uittesten.

Het te ontwikkelen Living Lab moet dienen als didactisch hulpmiddel in het onderwijs voor MBO en HBO. Het brengt de bouwkundige en constructieve opbouw van diverse elementen, verbindingen, gevelsystemen, afwerkingstechnieken en installaties in beeld.

Het Open House bestaat uit dwarsdoorsneden van vier verschillende gebouwtypen, resulterend in één bouwwerk, waarin een scala van innovatieve bouwmaterialen, bouwsystemen en aansluitingen worden getoond, zowel in aanzicht als in doorsnede. De vier doorsneden zijn gebaseerd op vier verschillende gebouwtypen, namelijk de woning, het kantoor, cultuur en de fabriek, wat terug te zien is in het ontwerp. Daarnaast bestaan de gebouwen uit verschillend materiaal, respectievelijk hout, kalksteen, beton en staal en hebben verschillende dakconstructies en gevelafwerking.

Het Living Lab wordt onder regie van de Hogeschool Rotterdam ontworpen, gebouwd, gebruikt en geëxploiteerd door studenten van het MBO en HBO in samenwerking met verschillende bedrijven in bouw en techniek. Bedrijven sluiten contracten/abonnementen met de Hogeschool Rotterdam, zodat zij (ook in de toekomst) hun meest innovatieve materiaal ter beschikking stellen aan het Living Lab. Op deze manier houdt het Living Lab constant haar actuele educatieve en demonstratieve waarde. Een animatie van het Open House is hier online te bekijken. Op dit moment wordt er nog gezocht naar participanten en financiering van het project.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK