Reputatie, ranking, remuneratie

Nieuws | de redactie
4 december 2009 | Fel debat tussen economen in de USA over de vraag of reputatie, rankings en salarisniveau’s in het HO en onderzoek logisch samenhangen. Gerard Pfann (UM) heeft met Daniel Hamermesh uit Texas de nek uitgestoken. “The quantity of output has no or even a negative effect on each of a number of proxies for reputation, and very little evidence that a scholar’s most influential work provides any extra enhancement of reputation.”

Hun onderzoek kent de volgende samenvatting:

‘We develop a theory of the market for individual reputation, anindicator of regard by one’s peers and others. The centralquestions are: 1) Does the quantity of exposures raise reputationindependent of their quality? and 2) Assuming that overall qualitymatters for reputation, does the quality of an individual’s mostimportant exposure have an extra effect on reputation?

Using evidence for academic economists, we find that, conditionalon its impact, the quantity of output has no or even a negativeeffect on each of a number of proxies for reputation, and verylittle evidence that a scholar’s most influential work provides anyextra enhancement of reputation. Quality ranking matters more thanabsolute quality.

Data on mobility and salaries show, on the contrary, substantialpositive effects of quantity, independent of quality. We testvarious explanations for the differences between the determinantsof reputation and salary.’

Het stuk zelf vindt u hier als pdf.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK