Cambridge bouwt op obligatie

Nieuws | de redactie
5 januari 2010 | Voor het eerst in haar 800-jarig bestaan moet Cambride, naar Harvard-model, obligaties verkopen om gaten in de financiële huishouding te dekken. De inkomsten uit schenkingen en fundraisers vielen door de crisis zo tegen dat de topuniversiteit niet anders kan dan geld lenen om haar bouwprojecten te betalen.

In Europa is het uitgeven van obligaties door universiteiten eenzeldzaamheid. Voor Cambridge is het een unicum. Niet eerder in haarlange geschiedenis ging de immer zo solide, rijke instelling eenlening van immense proporties aan. Maar volgens de Times kan de instelling zich niet langerafzijdig houden van de moderne financiële wereld. Er moet zeker£400 miljoen worden geleend om twee bouwprojecten te kunnenbekostigen nu de inkomsten uit schenkingen en fundraising campaigns- die ook al geheel naar Amerikaans model waren overgenomen – flinktegenvielen.

Andrew Reid, Cambridge’s financieel directeur, zei tegen deTimes dat de grootschalige obligatielening hem niet geheel zonderzorgen laat. “We usually raise money through benefactors but thistime we need a significant sum so are turning to other methods. Atthe moment we are completely unleveraged. It worries me. But we area very stable organisation and we need to manage our financesproperly.”

Voor Amerikaanse universiteiten is het verkopen van obligaties -een schuldbewijs van een lening – geen vreemde zaak. Volgensanalisten van Roubini Global Economics waren verleden jaar veleuniversiteiten genoodzaakt om de verliezen in hun portfolio’s -veroorzaakt door de economische crisis – te dekken door dergelijkeleningen aan te gaan. Zo zou Harvard, waar de wereldwijdefinanciële problemen hard zijn aangekomen, $2,5 miljard aanobligaties hebben uitgegeven, terwijl Stanford, Princeton,Universiteit van Californië, Yale zo ongeveer een miljard dollarhebben geleend.

Eén Amerikaans voorbeeld lijkt Cambridge echter over het hoofdte zien. Harvard maakte afgelopen zomer duidelijk datgrootschalige bouwprojecten in crisistijden uiterst risicovol zijn.In juli konden de bestuurders niet anders dan de bouw van hetgeldverslindende Allston Science Complex stilleggen om kosten tebesparen. Daarmee is het grootste bouwproject uit Harvardsgeschiedenis voorlopig ‘a 1 billion hole’, zoals studenten enmedewerkers nu cynisch zeggen over het complex.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK