Vliegen over het water

Nieuws | de redactie
2 juli 2010 | Komend weekend begint de Frisian Solar Challenge. De TU Delft hoopt met een innovatief concept een gooi naar prijzen te doen. Ze hebben een heuse draagvleugelboot op zonne-energie ontwikkeld. “Eigenlijk is het geen varen meer wat we doen, de techniek lijkt meer op vliegen”, aldus teamcaptain Edwin de Vries.

Het Delta Lloyd Solar Boat Team verdedigt vanaf zondag 4 julizijn titel in de Frisian Solar Challenge. De studenten van de TUDelft komen met een geheel nieuw en innovatief ontwerp: eenzonneboot met draagvleugels. Boven de 12 km/u komt de boot uit hetwater, alleen nog gedragen door twee kleine, slim ontworpendraagvleugels. “Eigenlijk is het geen varen meer wat we doen, detechniek lijkt meer op vliegen”, zegt teamcaptain Edwin de Vries.”Technisch was het een hele kluif, maar met deze techniekverwachten we een topsnelheid te halen van meer dan 30 km/u”.

De Frisian Solar Challenge is het officieuze wereldkampioenschapvoor boten aangedreven met uitsluitend energie van de zon. Deetapperace, van zondag 4 t/m zaterdag 10 juli voert langs hetparcours van de Elfstedentocht en vindt iedere twee jaar plaats.Voor stuurvrouw Gem Rotte is het varen in een draagvleugelboot eennieuwe ervaring: “Omdat we op vleugels varen, is het besturen vande boot in het begin erg wennen. Je moet even een drempel over,maar als je dan eenmaal vliegt is het echt genieten”.

De zeven leden van het Delta Lloyd Solar Boat Team studerenMaritieme Techniek, Werktuigbouwkunde,Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en TechnischeBestuurskunde aan de TU Delft. Ze hebben een jaar aan de nieuweboot gewerkt en willen met hun innovatieve concept laten zien datsportieve prestaties en duurzaamheid prima samen gaan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK