Guusje ter Horst vreest 2000 ontslagen in HBO

Nieuws | de redactie
11 januari 2011 | “Een regering die geld weghaalt bij het onderwijs doet een aanslag op het herstel van de economische groei.” Guusje ter Horst was - in haar eerste en enige nieuwjaarsrede voor de HBO-raad - kritisch over het kabinetsbeleid én over het HBO zelf. Zij kondigde volstrekte openheid aan over de beloning van de top van de Hogescholen. “Duidelijk. Klaar!”

De kersverse interim-voorzitter verheelde de berichtenniet over misstanden in het HBO die de laatste tijd hetbeeldvorming van de sector ‘bezoedeld’ hadden. De HBO-raad wil hierveel meer proactief kunnen optreden. “Ik verwacht dat hogescholenons tijdig van de juiste informatie voorzien. Misstanden mogen wegeen kans geven.” In het kader van deze proactieve opstellingkondigde ter Horst aan: “Over twee maanden ligt er een overzichtvan wat bestuurders verdienen. Transparant, duidelijk. Klaar!”

De HBO-raad wil het komende jaar nadrukkelijk de focus leggen opde uitvoering van de grote lijnen van differentiatie en profileringuit het Rapport van de Commissie Veerman. Maar dat moet dehogescholen dan wel mogelijk worden gemaakt. “2011 kan ‘het jaarvan Veerman’ zijn. Een jaar waarin we weggaan uit de gezapigheidvan het Nederlandse polderlandschap.”

De forse op handen zijnde bezuinigingen stroken in dat opzichtniet met die ambities constateerde ter Horst. Zij rekende in haarspeech en détail voor welke financiële klap de hogescholen nog tewachten staat.  “In 2012 moet het HBO 120 miljoen inleveren.2000 docenten moeten we ontslaan en in plaats van de geplande tweeextra contacturen per student, gaan zij er één contactuur opachteruit.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK