Eerste vrouw in bestuur FOM

Nieuws | de redactie
12 mei 2011 | Prof. dr. Nynke Dekker is met ingang van 2012 het eerste vrouwelijk lid van het Uitvoerend Bestuur (UB) van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Met haar 40 jaar is de hoogleraar biofysica van de TU Delft tevens het jongste lid dat het UB ooit heeft mogen verwelkomen.

 

 

“Wij zijn bijzonder verheugd dat Dekker zich de komende vierjaar wil inzetten voor de FOM-organisatie,” reageert FOM-directeurWim van Saarloos enthousiast. Dekker is de opvolgster van prof. dr.Carlo Beenakker die na twee termijnen het bestuur zal verlaten. Inhet 65 jarig bestaan had er nog nooit een vrouw in het bestuur vanhet bèta-onderzoeksinstituut plaatsgenomen. Dekker die cum laudeafstudeerde in Yale en Leiden en promoveerde aan Harvard, richttein 2002 haar eigen onderzoeksgroep op aan de TU Delft, waarin zijonder meer onderzoek deed naar DNA-moleculen opnanoschaal.

Voor haar werk ontving Dekker meerdere prestigieuze prijzen ensubsidies. Zo was zij tot dit jaar lid van De Jonge Akademie van deKNAW, verwierf ze in 2007 een European Young Investigator (EURYI)award van de European Science Foundation en ontving ze van NWO in2005 een Vidi-subsidie en vorig jaar een Vici-subsidie.

Ook voor de popularisering van de wetenschap zet Dekker zich in;zo was zij meerdere keren betrokken bij de Avond van Wetenschap enMaatschappij en zal zij op 29 mei een Paradisolezing over haaronderzoek houden. Ook zet Dekker zich actief in voor de organisatievan lezingen en congressen en neemt zij deel aan diverseadviescommissies.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK