Kraakbaar gokken

Nieuws | de redactie
29 juni 2011 | De OV-chipkaart ging al dankzij Roel Verdult, ScienceGuide student 2008. Nu laten ook krasloten zich eenvoudig kraken. Uit de informatie die naast de kraslaag staat vermeld, valt af te leiden of op het lot een prijs valt. Op basis van een wiskundige analyse van getallen naast de kraslaag.

Het tijdschrift NWT liet de Canadese wiskundige Mohan Srivastavaonderzoeken of Bingoloten van de Belgische Nationale Loterij, nog vóórhet krassen verraden of deze een prijs gaan opleveren. Hij ontdekteregelmatigheden in de getallen op de bingovelden, die je niet zouverwachten als de getallen puur willekeurig verdeeld zijn.

Een Belgisch Bingolot bestaat namelijk uit een rij van vierbingovelden, naast een kraslaag waaronder zich getallen bevinden.Door de kraslaag open te krassen, komen getallen tevoorschijn diekunnen worden afgestreept op de bingovelden. Vormt zich op debingovelden een patroon van afgestreepte getallen, dan kan dekrasser rekenen op een prijs.

75% kans!

Srivastava ontdekte dat de getallen in de bingovelden verradenof een Bingolot winnend is of niet. Hij baseerde zich op eigenstatistisch onderzoek naar een verzameling van dertig krasloten enontwikkelde daarop een rekenmethode.  Dankzij deregelmatigheden in die bingokaart-getallen voorspelt deze methodeof een lot een prijs bevat.  Winkans: 75 %. En dat is heel watmeer dan de gepubliceerde winkans van 27,7 %.

Volgens Srivastava is het voor programmeurs een koud kunstje omop basis van zijn analyse een ‘kraslotscanner’ voor de smartphonete ontwikkelen. Hiermee zou iedereen in kiosken en bij andereverkooppunten de krasloten kunnen scannen, om vervolgens enkel deprijswinnende loten te kopen.

Student blij?

De langstudeerboete is daarmee voor de betreffende studentengeen probleem meer. En de Belgische Jan Kees de Jager, DidierReynders, is stiekem ook blij: de opbrengst van dekansspelbelasting gaat lekker omhoog, zodat de internationalegeldmarkten helemaal gerust gesteld worden over de Belgischestaatsschuld.

De wiskundige gokkraker boekte al eerder succes. Hij pakte deCanadese krasloten Tic-Tac-Toe eens aan, toen hij merkte dat opdeze loten extra informatie naast de kraslaag staat, die verraadtof het betreffende lot een prijs oplevert. Nadat Mohan Srivastavadeze achilleshiel blootlegde, werden de loten van de marktgehaald.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK