Wel of niet groter HO?

Nieuws | de redactie
12 januari 2012 | Schaalvergroting blijft het HO bezig houden. De VU houdt vol dat men met de UvA samen verder wil. Maar in het Brabants HBO staat men met de rug naar elkaar. De NHTV is absoluut niet van plan “zich te laten opslokken”.

VU-voorzitter René Smit zei in zijn nieuwjaarsrede, dat hij nogsteeds veel steun verwacht voor een nauwer samengaan van zijnuniversiteit met de UvA. Bij alle forse uitdagingen aan het hogeronderwijs ziet hij een belangrijk positief punt: “Gelukkig staan wedaar niet alleen voor. Ook de UvA staat voor dergelijkeuitdagingen.”

Zijn aanpak is daarbij niet veranderd door de bestuurlijkecrisis die binnen de UvA/HvA ontstond rond de plannen tot vergaandesamenwerking en wellicht zelfs fusie. “Krachten bundelen lijkt eengoede strategie om samen betere resultaten te bereiken dan iedervoor zich kan realiseren.”

Smit wees daarbij op activiteiten als de samenwerking rond hetBèta onderzoek en onderwijs en de gezamenlijke internationaalgeoriënteerde graduate schools.

Rijk en regio moeten ook investeren

Smit wil met de UvA “meer geprofileerd onderwijsaanbod creërenen aantrekkelijker worden voor talentvolle studenten van de helewereld.” Ook bij de valorisatie van kennis wil Smit meer samen doenen “gezamenlijk TTO (tweetalig onderwijs.red)  realiseren.” Hij gaat er daarbij vanuit dat “Rijken regio ook zullen willen investeren in deze samenwerking.”

In Brabant gaf Paul Rüpp, voorzitter van het College van Bestuurvan Avans, aan dat hij verwacht dat op termijn de kleinerehogescholen in zijn regio op zullen gaan in een grotere instellingals de zijne. Bestuursvoorzitter Hans Uiterwijk van de NHTV inBreda voelt daar vooralsnog niets voor, zo laat hij via BN/de Stemweten. “Een hele gekke gedachte,” noemt hij de analyse van collegaRüpp en “een idee dat helemaal niet in deze tijd past.”

Kwaliteit beter op kleine schaal

Uiterwijk wijst er op dat de trend tot schaalvergroting eerderwat passé lijkt te zijn. “Inmiddels wordt die schaalvergrotinggezien als één van de belangrijkste oorzaken van het huidige minderpositieve imago van de kwaliteit van het onderwijs op enkele vandie grote hogescholen. Kwaliteit is veel beter te waarborgen op watkleinere, slagvaardiger hogescholen.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK