Wat maakt of breekt studiesucces?

Nieuws | de redactie
8 maart 2012 | 1 op de 12 studenten zegt geen master meer te gaan volgen uit vrees voor de langstudeerboete. Het is slechts één van de maatregelen om rendement en studiesucces te verhogen. Wat werkt, wat niet? Ga er over in debat in het VSNU-café van 15 maart met de beleidsmakers en meest betrokkenen!

De cijfers over de effecten van delangstudeerboete die de universiteitsbladen inzamelde liegen erniet om. 8% van de studenten gaat niet verder met een master. Endus moet het rendement omhoog.

Om studiesucces echt te bevorderen wordt een breed scala aanmaatregelen ingezet door hogescholen en universiteiten.Universitycolleges en honours onderwijs moeten de meestgetalenteerde studenten motiveren, selectie aan de poort moetstudenten bewuster laten worden van hun studiekeuze en intensieveronderwijs moet de student sterker bij het onderwijs betrekken. Delat moet omhoog, maar wat werkt het beste?

Op 15 maart vanaf 17.00 kunt u in het Dudok Café inDen Haag in discussie gaan met onder andere prof. dr. Henk Schmidt,rector magnificus van de Erasmus Universiteit (EUR). De EUR kreegonlangs groen licht van OCW om in september te beginnen met een University College. “Deze nieuwe, bredeopleiding past in ons streven naar internationalisering en meerexcellentie in het hoger onderwijs,” gaf EUR-rector Henk Schmidttoen aan verheugd te zijn met deze kans het studiesucces inRotterdam te verhogen.

Voorbeeld van studiesucces

De andere deelnemers aan het VSNU-Café zijn Lucy Wenting vanInstituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA, ElineLeising, studentenraadslid van de TU Delft en Simon Verwer,ScienceGuide student van 2010-2011. Simon Verwer is met tweebachelors en drie masters in zes jaar studeren een echtvoorbeeld van studiesucces. Geïnspireerddoor zijn ervaringen in het excellentietraject Eerst deKlas, geeft Simon nu filosofieles op een middelbare school. Leeszijn interview met ScienceGuide hier.

Tijdens het VSNU-Café gaan de deelnemers het gesprek aan overmaatregelen die werken: wat daagt studenten écht meer uit? wat doethen écht beter presteren? Wat zijn uw ervaringen en inzichtenrond het studieklimaat in het hoger onderwijs, dekwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs en de weg naar meerambitie?

Het VSNU-Café vindt plaats in het Dudok Café in Den Haag engaat van start om 17.30. Vanaf 17.00 bent u welkom, aanmelden kanhier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK