Rotterdam in kunst

Nieuws | de redactie
21 mei 2012 | Het begon met een klein, krachtig drieluik van Henri Jacobs. De Hogeschool Rotterdam bouwde in haar 25 jaar een collectie van gedurfde kunst op, dankzij topalumni van haar Willem de Kooning Academie. Nu wordt deze exclusief tentoongesteld in de Kunsthal van Koolhaas.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de HogeschoolRotterdam is in dit uitzonderlijke gebouw in dezelfde stad vanafvolgende week een ruime selectie werken uit haar kunstbezit tezien. De collectie is zeer gevarieerd en getuigt van gedurfdeaankopen voor de hoofdlocaties van de hogeschool. Detentoonstelling markeert twee decennia verzamelen met oog voortegendraadsheid en donkere romantiek.

Van eerste tot laatste aankoop 

Werken van aankomende talenten zoals Koen Taselaar en BarbaraHelmer zijn te zien naast werk van kunstenaars die hun sporen alverdiend hebben onder wie Vanessa Jane Phaff en Jos van Merendonk.De kunstcollectie van de hogeschool telt ruim honderd werken vanmeer dan tachtig kunstenaars, die op een enkeling na, alsoud-student of docent van de Willem de Kooning Academie hunprofessionele sporen hebben verdiend.

Van 44 verschillende kunstenaars zijn in de tentoonstellingwerken te zien die sterk variëren in thematiek, techniek, medium enformaat. Startpunt in de tentoonstelling is een klein,krachtig drieluik op papier van Henri Jacobs te zien, de eersteaankoop uit 1995. Daar tegenover hangt de meest recente aankoop diedateert van december 2011, een groot, exuberant drieluik op doekvan koninklijk laureaat Marie Civikov.

Catalogus ‘Aanwinst’

De tentoonstelling gaat in op de verwantschap tussen de velewerken en de grote varieteit daarin. Van abstracte en onderzoekendeschilderkunst in het werk van Maarten Janssen en Ronald de Bloemetot verfijnde tekeningen over de kwetsbaarheid van de mens van JuulKraijer en Sarah van der Pols en desolate stadsbeelden van HansWilschut en Edwin Zwakman. Bij de tentoonstelling verschijnt eenboek over de gehele kunstcollectie van Hogeschool Rotterdamgetiteld ‘Aanwinst, kunstcollectie Hogeschool Rotterdam’ (ISBNnummer 978-94-6190-111-8).

Op woensdag 30 mei om 17.30 uur wordt de tentoonstelling geopenddoor Jasper Tuytel, Voorzitter College van Bestuur HogeschoolRotterdam. Hans Walgenbach, voorzitter Kunstcommissie HogeschoolRotterdam, verzorgt de inleiding.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK