Obama en Romney over kennis

Nieuws | de redactie
19 september 2012 | Welke kennisbeleid gaan Obama of Romney voeren? Wie redt de studiebeurzen in de USA het best? Wie voert het meest dynamische sci/tech-beleid? ScienceDebate 2012 stelt 14 vragen, de kandidaten antwoorden. “I’m not a scienctist,” bekent Romney. Clintons chefstaf John Podesta denkt mee.

And now for the real thing. Hier zijn de verkiezingen voorbij,maar in de Verenigde Staten komen ze op stoom. Shawn Lawrence Otto,directeur van ScienceDebate 2012 vroeg de kandidaten debelangrijkste vragen op het gebied van wetenschap en technologie,net als in 2008.

Zo begon tijdens de campagne van Obama tegen McCain eengrassroots beweging die als doel had wetenschap, technologie,valorisatie en hoger onderwijs inzet te maken van depresidentsverkiezingen. Veel prominente Amerikanen steunden ditinitiatief, zo was Obama’s latere minister van Energie,Nobelwinnaar Steven Chu, een van de eerste supporters van ScienceDebate.

Romney’s visie

Ook nu in 2012 gaan de kandidaten in op de 14 vragen die voorhet kennisbeleid cruciaal zijn. U leest de reactie van Mitt Romneyop deze kwesties hier. “President Obama’s misguided attempts toplay the role of venture capitalist, pick winners and losers, andspend tens of billions of dollars on politically-prioritizedinvestments have been a disaster for the American taxpayer.”

Obama’s visie

Barack Obama schetst zijn visie voor een tweede termijn en uleest deze hier. “We can work together to create aneconomy built on American manufacturing, American energy, andskills for American workers. I am committed to doubling funding forkey research agencies to support scientists and entrepreneurs, sothat we can preserve America’s place as the world leader ininnovation, and strengthen U.S. leadership in the 21st century’shigh-tech knowledge-based economy.”

Podesta’s analyse

Een oude rot in de Amerikaanse politiek sprak hierover metScienceGuide. John Podesta was de chefstaf van presidentClinton op het Witte Huis. Hij wijst op de eminent politieke enzelfs electorale betekenis van de kennisinvesteringen eninnovatie-impulsen die Obama heeft gegeven.

“For example in Michigan and Ohio many jobs were created in theclean-energy sector through Obama’s Recovery Act. Romney wants tostop these investments from this programme.” In zulke swingstates gaat dit direct doorwerken, hij had de eerste cijfersdie dit aantonen als gezien.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK