EZ trekt techniekpact

Nieuws | de redactie
15 november 2012 | Het nieuwe pact uit het regeerakkoord om de techniek in onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven extra te versterken wordt getrokken door EZ. Chris Buijink, secretaris-generaal van dit ministerie, maakte dit duidelijk bij de FME.

De uitvoering van het Techniekpact valt onder de verantwoordelijkheid van Economische Zaken, zei Buijink tijdens het FME Jaarcongres. Hij reageerde daarmee op de oproep van FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming om dat Techniekpact, de samenwerkingsagenda van bedrijfsleven en onderwijs, te koppelen aan het topsectorenbeleid en het daarom bij EZ onder te brengen.

Wiel opnieuw uitgevonden?

Dezentjé vond dat cruciaal om te realiseren dat het Techniekpact een succes wordt. Onhelderheid over de verantwoordelijkheden terzake bleef in dat verband vragen oproepen. Het pact werd door vertegenwoordigers uit de technologische industrie met een schuin oog bekeken, want in hoeverre zou het gaan afwijken van het bestaande en gewaardeerde Masterplan Bèta en Technologie? Het wiel zal toch niet opnieuw worden uitgevonden, zo pikte ScienceGuide direct na het sluiten van het regeerakkoord op in die kring.

De DG die over de topsectoren gaat, Bertholt Leeftink, meldde in een eerder stadium daarover reeds het volgende: “Het kabinet wil samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen een Techniekpact 2020 afsluiten om de aansluiting tussen (techniek)onderwijs en bedrijfsleven te verbeteren en tekorten weg te werken. Er lijkt budgettaire ruimte te zijn voor het techniekpact en onderwijssamenwerking met het bedrijfsleven via omvorming van de WVA invulling te geven.”

De Wet Vermindering Afdracht Loonbelasting, die werkgevers fiscaal stimuleert bij de scholing en levenlangleren van hun medewerkers – bijvoorbeeld door duale leertrajecten – is tot veler verrassing in het Regeerakkoord fors aangepakt met een bezuiniging van € 400 miljoen.

Schouder aan schouder

Buijink voegde in een tweet aan zijn betoog op het congres nog toe, dat een en ander uiteraard in nauwe samenwerking “schouder aan schouder” met het bedrijfsleven en OCW zou gaan gebeuren.

Leeftink zal op het NHOC nader ingaan op de visie en initiatieven van EZ ten aanzien van de relatie tussen het bedrijfsleven, de topsectoren en het hoger onderwijs en onderzoek. Daar komt nu als bijzonder accent ook de inhoud, opzet en aanpak van het Techniekpact bij.

Mis het en hem dus niet. Het gehele programma van het Nationaal Hoger Onderwijs Congres 2012 is hier te vinden. Aanmelden kan hier

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK