Floor jongste doctor ooit

Nieuws | de redactie
7 december 2012 | Floor Sietsma van het Centrum Wiskunde & Informatica wordt 13 december de jongste mathematische doctor in de academische historie van ons land. Met haar 20 jaar verdedigt zij haar proefschrift 'Logics of Communication and Knowledge' aan UvA. En begint een heel andere studie erbij.

Het promotieonderzoek van de jonge CWI-onderzoekster gaat over kennisoverdracht in communicatie en maakt gebruik van epistemische logica, ofwel logica van kennis. Ze past dit onder andere toe in het reconstrueren van de gezamenlijke kennis in complexe e-mailconversaties met zichtbare (cc) en verborgen (bcc) ontvangers.

Ook ontwikkelt Sietsma in haar proefschrift een complete logica van manipulatieve communicatie. Dat is heel erg nuttig voor gebruikers in Den Haag, Brussel en bijvoorbeeld de advocatuur. Zij analyseert namelijk de mechanismen die een rol spelen bij ‘spelletjes blufpoker’ waarin deelnemers – met wederzijds goedvinden – elkaar voor de gek houden omwille van het beste resultaat.

Zeer vlotte promovenda 

Begin 2010 begon Sietsma – ze was toen 17 – haar promotieonderzoek op het CWI. Ze had toen al een bachelor informatica en een master logica behaald. Als 12-jarige was Floor toch al de jongste student ooit aan een Nederlandse universiteit geweest. Voor haar onderzoek op het CWI kreeg ze vanwege haar bijzondere talenten een speciale, persoonlijke beurs van NWO. Die heeft ze met vrucht benut. Even meer dan twee jaar later heeft Sietsma genoeg materiaal om te kunnen promoveren.

De komende anderhalf jaar blijft Floor Sietsma als onderzoeker aan het CWI verbonden. Naast haar onderzoekwerk trekt haar inmiddels nog een uitdaging, die inderdaad echt een opdracht is voor iemand met haar ervaringen en achtergrond. Ze is begonnen aan een bachelorstudie Pedagogische Wetenschappen. Het doel daarvan is dat zij na die studie als orthopedagoog hoogbegaafde kinderen kan helpen in hun leer- en vormingsprocessen.

Deze ‘renaissancemens’ karakteristiek van de jonge PhD met haar brede blik en belangstelling doet meteen denken aan een andere zeer jonge doctor uit onze historie. De grote fliosoof en rechtsgeleerde Hugo de Groot kreeg de doctorsgraad op 5 mei 1598 als 15-jarige, in Orleans. Er werd in die tijd nog wel vaker zeer jeugdig gepromoveerd, het academische leven was ook wat anders georganiseerd dan heden. Het maakt Floor, zeker als wiskundige in deze eeuw, niet minder uniek en een minstens zo inspirerende figuur voor jong en oud in Nederland


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK