Higgs contra Dawkins

Nieuws | de redactie
31 december 2012 | Zijn deeltje is ontdekt. Maar terwijl Peter Higgs een koninklijk eerbetoon krijgt, valt hij uit naar collega Richard Dawkins. Die schaadt de goede naam van de wetenschap met zijn campagnes, zo meldt Higgs.

Peter Higgs ontving dezer dagen een zeer bijzondere onderscheiding. In het kader van het diamanten regeringsjubileum van Elizabeth II kreeg hij “the Order of the Companion of Honour”. Deze titel verleent de vorstin maar zeer zelden en deze is slechts voorbehouden aan Britten met een uitzonderlijke betekenis voor de kunsten, wetenschappen en maatschappij.

Dat Higgs deze onderscheiding heeft willen aannemen is ook opvallend, want zij familie wijst er op dat hij een zeer teruggetrokken leven verkiest en voor velen eerbewijzen al heeft bedankt.

Daarom is het nog opmerkelijker dat Higgs dezer dagen nogal van zich liet horen. Hij bekritiseerde zijn bekende collega Richard Dawkins vanwege diens regelmatige publicaties en uitlatingen waarin hij godsdienstige opvattingen beschimpt.

Higgs vindt deze campagne hinderlijk ook al is hij zelf geen gelovige zoals hij zelf onderstreept. Het bestrijden van de overtuigingen van anderen acht Higgs geen opdracht van beoefenaars van de wetenschap. Dawkins beschadigt met zijn opstelling de geloofwaardigheid en de goede naam van de wetenschap vreest Higgs. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK