Investeren in promovendi doorgezet

Nieuws | de redactie
8 januari 2013 | Nu het aardgasgeld wegvalt voor kennis, gaat de TU/e zelf fors investeren in de plaatsen voor promovendi. “Anticyclisch om onze onderzoekscapaciteit en –output niet al te hard te laten teruglopen,” zegt een niettemin zeer bezorgde voorzitter Arno Peels.

De Technische Universiteit Eindhoven gaat €10 miljoen investeren in zijn promovendi. Door dit samen te doen met het bedrijfsleven moet deze impuls honderd nieuwe vierjarige onderzoekplekken opleveren. Zo wil men de terugloop in het aantal promotieplaatsen ten gevolge van afnemende overheidsfinanciering met het wegvallen van het FES afremmen. Dr.ir. Arno Peels, de Eindhovense CvB-voorzitter opende met deze voorzet het nieuwe jaar aan zijn universiteit.

Honderden minder plekken

“Zonder ingreep loopt het aantal promovendi aan de TU/e met 200 à 250 terug, op een totaal van ongeveer 1150.” Deze terugloop, die vanaf 2011 zichtbaar is, is een gevolg van het besluit van het vorige kabinet om opbrengsten uit de verkoop van het Nederlandse aardgas niet meer aan onderzoek te besteden. De technische universiteiten worden fors geraakt en zien hun onderzoekscapaciteit flink afnemen. “Daarmee neemt de innovatiekracht af, wat een negatief effect heeft op de kenniseconomie van Nederland en die van Brainport in het bijzonder.”

Peels draait er niet om heen wat dit betekent. “Dat baart ons grote zorgen. De TU/e investeert daarom anticyclisch, om onze onderzoekscapaciteit en –output niet al te hard te laten teruglopen. Dit zijn belangrijke investeringen, want elke euro die je investeert in onderzoek en innovatie, levert een veelvoud aan euro’s op voor de kenniseconomie.”

Aantrekkelijk aanbod voor bedrijven

Het is de bedoeling dat elke promovendus die de TU/e betaalt, wordt aangevuld met een promovendus betaald door het bedrijfsleven. Deze opzet zou honderd extra promotieplaatsen niet opleveren. “We denken dat deze constructie een aantrekkelijk aanbod vormt voor bedrijven om samen met ons nieuw onderzoek op te zetten.”

In de begroting van 2013 heeft de universiteit de eerste twee miljoen hiervoor weten vrij te spelen. Dat doet hoe dan ook pijn. “We zitten in een tijd van bezuinigen, dus het heeft ons veel moeite gekost om dit geld vrij te maken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK