Nederland in Top 5 kennisnaties

Nieuws | de redactie
21 januari 2013 | Nederland is opnieuw gestegen in de Global Competitiveness Ranking die jaarlijks door het World Economic Forum (WEF) in Davos bekend wordt gemaakt. Met plek 5 is nu zelfs de doelstelling uit de motie-Hamer bereikt.

In de wereldtop van innovatieve kennisnaties moet Nederland alleen nog Zwitserland, Singapore, Finland en Zweden voor laten. Nederland wordt in het rapport van het WEF geroemd om zijn hoogontwikkelde en innovatieve bedrijfsleven. De bedrijven ins ons land ziijn “highly sophisticated (4th) and innovative (9th), and the country is rapidly and aggressively harnessing new technologies for productivity improvements (9th).”

HO, maar ook…. Fyra

Dit wordt mede aangewakkerd door de kwaliteit van het hoger onderwijs. Dit bevindt zich in de mondiale top, net als ook uit rankings van de universitaire systemen regelmatig blijkt. “Its excellent educational system – ranked 5th for health and primary education and 6th for its higher education and training – are highly supportive of business activity.”

Ten opzichte van vorig jaar is Nederland verder opgeklommen in de top. De ambitie om tot de Top 5 van de kennisnaties te behoren, zoals neergelegd in de motie-Hamer, is nu feitelijk bereikt.

In de dagen dat Brussel en ons land hun ergernis niet langer kunnen inhouden over het debacle van de Fyra is één aspect van de WEF-beoordeling wel een beetje opmerkelijk: “Last but not least, the quality of its infrastructure is among the best in the world, reflecting excellent facilities for maritime, air, and railroad transport, ranked 1st, 4th, and 9th, respectively.”

Het volledige Global Competitiveness Report vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK