IT in Paramaribo

Nieuws | de redactie
24 juni 2013 | Suriname werkt aan de groei naar een netwerk-economie. Lector Frans van der Reep (Inholland) vraagt zich af waarom we nog naar India outsourcen. "Men spreekt in Paramaribo Nederlands. Buitengewoon comfortabel. En zelfs qua tijdzonering is deze regio handiger dan India."

Vorige week, 13 en 14 juni, heeft in Paramaribo de eerste internationale Surinaamse IT Summit plaats gevonden, onder de titel: ‘envisioning the future’. Deze IT Summit is het resultaat van een jarenlange wens van een groot aantal partijen, Surinaamse ICT bedrijven, de ICT Associatie van Suriname en de Surinaamse Vereniging van IT Professionals (SVI), om een event van een dergelijke omvang te realiseren.

Zo wil men ook uitdrukking te geven aan de behoefte aan een grotere volwassenheid en effectiviteit van de ICT sector in Suriname. De network readiness  en de kosten van internet en telco van het land zijn inmiddels goed onderzocht. Het seminar was daarbij meteen een netwerkevent gericht op contacten en business en had ook als doel om het belang van een stabiele ICT infra voor het Surinaams bedrijfsleven te agenderen in Suriname.

Broedplaatsen maken

Veel sprekers hadden expliciet of impliciet ook die boodschap: als je mee wilt in de economische ontwikkelingen, onder meer op weg naar een netwerksamenleving, dan is een breedbandige, veilige en stabiele internettoegang een vereiste. Die is er nu niet.

Daarnaast is het belangrijk innovatie te faciliteren via het creëren van wat wij hier in Nederland ‘broedplaatsen’ noemen. Daarenboven zoekt Suriname praktische ervaringskennis op een aantal terreinen. Een voorbeeld daarvan is e-governance en practische kennis ten aanzien van de impact van ICT op bedrijfsstrategie (CRM, big data, compliance) en bedrijfsinrichting.

De Surinaamse incumbent telco operator, Telesur, is een actieve speler in de ICT sector en bevordert innovatie.  Het faciliteert innovators. Het staat op het punt een eigen Surinaams n+1 datacenter te bouwen en wil zelf heel graag zelfstandig worden, niet langer state owned.

De kern van het Summit ging dan ook over het verbinden van de Surinaamse bezoeker met praktische ervaringen van andere regio’s. Dat bracht de discussies vaak op het subtiele conflict tussen wat ‘extern moet’ voor de business en ‘intern kan’ in verband met financierbaarheid en politieke wil. De bijeenkomst werd daarom goed bezocht en had de aandacht van de plaatselijke pers, bedrijfsleven en politiek. De voorzitter van het parlement is een aantal keren geweest om zich te laten informeren over nieuwe mogelijkheden.

Waarom naar India?

Dit soort ontwikkelingen naar een volwassen en betaalbare communicatie infrastructuur kost tijd en geld. Zoiets is niet alleen een ‘techding’, maar vraagt ook een visie van de politiek en voorbereiding in het onderwijs bijvoorbeeld. Een voorbeeld: mobiel bellen is in Suriname nog steeds een stuk duurder dan we in Nederland inmiddels gewend zijn.

Wat ter plekke tot me doordrong is dat deze regio voor Nederland eigenlijk een veel voor de hand liggender outsourcing-regio is dan India. Men spreekt er Nederlands. Buitengewoon comfortabel. En zelfs ook qua tijdzonering is deze regio veel handiger dan India. Bovendien ben ik alleen maar heel toeschietelijke, aardige mensen tegengekomen. Dat helpt ook in de business.

Voor mij zat de waarde in dit IT Summit niet zo zeer in de bedrijven die daar op de beurs stonden. Het zat vooral in de reden waarom ze er stonden: samen de schouders eronder om Suriname met een volwaardige ICT infrastructuur mee te laten doen met de rest van de wereld.

Frans van der Reep is lector Digital World bij de hogeschool Inholland


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK