Boegbeeld naar UTwente

Nieuws | de redactie
5 juli 2013 | De chef van het bureau van Rem Koolhaas wordt de nieuwe chef van de Universiteit Twente. Victor van der Chijs is nu het ‘boegbeeld’ van de topsector creatieve industrie.

Victor van der Chijs studeerde rechten in Amsterdam en voltooide postdoctorale opleidingen aan de Amsterdam School of International Relations en INSEAD. Bij ING was hij Vice President Structured and Project Finance in Hong Kong. In 1998 begon hij bij Schiphol Group en onder meer de verantwoordelijkheid voor de activiteiten van Schiphol in de USA.

Rechterhand van Koolhaas

Een jaar daarna werd hij door Rem Koolhaas gevraagd om de leiding op zich te nemen van zijn architectenbureau, OMA. Sindsdien heeft Van der Chijs de structuur, processen en cultuur van OMA flink aangepakt, waardoor OMA gestaag uitgegroeid tot een wereldwijd bekende creatieve onderneming.

Victor van der Chijs is voorzitter van het Topteam Creatieve Industrie in Nederland, één van de negen topsectoren die door het kabinet zijn ingesteld om de Nederlandse economie te versterken. Ook is hij lid van de Raad van Toezicht van Kennisland.

Baanbrekend beleid

Als topsector ‘boegbeeld’ maakte hij aan het begin van dit jaar nog eens duidelijk hoe belangrijk de topsectoren voor Nederland waren. Hij wees er in een artikel op ScienceGuide op dat de daarmee ingezette aanpak en trendbreuk voor Nederland baanbrekend zijn. “Niet eerder heeft het Nederlandse bedrijfsleven zo intensief en op zo’n uitgebreide schaal met overheid en kennisinstellingen aan tafel gezeten. Die sectoren vertegenwoordigen volgens het CBS bijna een kwart van alle bedrijven in Nederland en ruim een vijfde van alle werkzame personen.”

De Twentse voorzitter van de Raad van Toezicht, Kees van der Graaf, geeft aan onder de indruk te zijn van de wijze waarop Victor van der Chijs het type professionele organisatie als OMA heeft laten bloeien. “Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst, is innovatief, ondernemend en zeer internationaal georiënteerd. De UT is een internationale research universiteit. Ondernemerschap zit in onze genen. Daar past Van der Chijs uitstekend in. Zijn ervaringen wekken hoge verwachtingen van de manier waarop hij een professionele organisatie als de UT zal gaan leiden.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK