MOOCs aan het Binnenhof

Nieuws | de redactie
1 juli 2013 | De Tweede Kamer heeft MOOC’s ontdekt. Donderdag houdt de VVD-fractie een hoorzitting met experts van SURF, Anka Mulder van de TU Delft en anderen om de kansen, zorgen en positie van Nederland en zijn HO te verkennen.

De discussie over de waarde van MOOC’s is inhoudelijk, maar zeker ook beleidsmatig. De nieuwe allianties die erdoor ontstaan op wereldschaal zijn ook voor HBO en WO in ons land van cruciale betekenis. De VVD in de Tweede Kamer wil er daarom meer over weten en de discussie ook op politiek niveau een impuls geven.

De hoorzitting wordt geleid door senator en oud-AWT-voorzitter prof. Jan Anthonie Bruijn. Om 15:00 starten deze openbare bijeenkomst in de Klompézaal van de Tweede Kamer met ‘Open Education in het Hoger Onderwijs’.  Om 16:00 wordt ‘ICT in het primair- en voortgezet onderwijs’ besproken. Vanaf 17:00 is er de ruimte om informeel na te praten.

Over Open Education in het HO spreken de volgende mensen:

– TU Delft: Anka Mulder (spreker) & Willem van Valkenburg

– Open Universiteit Heerlen: Fred Mulder (spreker) & Wilfred Rubens

– SURF: Christien Bok (spreker) & Hester Jelgerhuis

– Universiteit Leiden: Rick Lawson (spreker) & Marja Verstelle

Dossier vooraf 

U vindt hier ter voorbereiding een dossier van artikelen rond het onderwerp, waaronder verschillende van de sprekers tijdens de ’ronde tafel’ tijdens de hoorzitting. En een stuk over de MOOC die China aan scholieren in heel het land geeft vanuit Hemels Paleis, het nieuwe ruimtestation.

1] De ontwikkeling van open online onderwijs kent felle voor- en tegenstanders. Anka Mulder van de TU Delft verbaast zich over de oplaaiende discussie. “It is ironic that a movement that started out to increase access of higher education to as many people as possible is now criticized over exactly this point.”

2] The edX family has a Dutch member: Delft University of Technology will join the major MOOC-platform founded by MIT and Harvard. ScienceGuide spoke with a delighted edX president Anant Agarwal: “The introduction of MOOCs is like the rising of the tide, it will lift all boats”.

3] Steeds meer kennisinstellingen richten zich op Open Access en gratis online onderwijs. Met nieuwkomers als Stanford en nu ook Google wordt het voor traditionele aanbieders steeds moeilijker. Er ontstaan nieuwe modellen, maar overleven ReedElsevier en consorten dat?

4] Massive Open Online Courses krijgen nu ook in Europa voet aan de grond. OU-hoogleraar Fred Mulder sprak in Oslo over de ontwikkelingen in Open Educational Resources. “Het is prima dat de opkomst van MOOCs ons allen zo prikkelt om in beweging te komen in het opener maken van ons onderwijs!”

5] “Open Education Resources lijken de stap te maken naar een volgende fase van ontwikkeling en rijpheid,” volgens het Trendrapport OER 2012 van SURF krijgt Open Education nu echt voet aan de grond. “Het is maar de vraag of het businessmodel van een traditionele universiteit nog houdbaar is.”

6] De Chinese taikonauten van de sonde Shenzhou-10 gaan een MOOC-les geven aan scholieren vanuit hun nieuwe ruimtestation. ScienceGuide sprak met de man die Tiangong-1, ‘Hemels Paleis’, ontwierp, de Von Braun van China. Yang Hong blijkt gek op ons land en vooral op Delft.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK