Na MOOCs nu de mOOC

Nieuws | de redactie
6 november 2013 | De volgende “online hoger onderwijs revolutie” dient zich al weer aan. OERu, de ‘Open Educational Resource university’ gaat de strijd aan met Coursera. Naast vakken met studiepunten zijn er ook stapelbare mOOCS, ‘micro Open Online courses’.

“MOOCs en Open Educational Resources worden nog vaak door elkaar gehaald,” zei UNESCO’s Open Onderwijs expert Abel Caine bij een bijeenkomst over Open Educational Resources (OER) georganiseerd door Neth-er. Maar de verwarring gaat er niet minder op worden met de oprichting van OERu door 30 universiteiten, hogescholen en MBO’s. Zeker niet toen ze aankondigden naast volledige vakken mOOCs aan te bieden: ‘micro Open Online Courses’.

Onderwijzen, geen geld verdienen

OERu moet het antwoord van de ‘Open Educational Resource beweging’ zijn op de MOOCs van Coursera, edX en Udacity. OERu biedt ook gratis online vakken aan in samenwerking met verschillende universiteiten. Studenten kunnen (betaald) studiepunten halen maar bij de OERu hoeft geen geld verdiend te worden.

“OERu maakt betaalbaar onderwijs toegankelijk voor iedereen”, zegt Wayne Mackintosh, directeur van de OER Foundation die het initiatief coördineert. “Het enige wat je nodig hebt is een internet verbinding en je kan onafhankelijk thuis studeren met toegang tot de beste vakken van erkende instituten uit de hele wereld.”

Een Open Education edX?

Het verschil met bijvoorbeeld edX, de non-profit MOOC gigant waar onder andere Delft deel van uit maakt, lijkt op het eerste gezicht niet zo groot. “We zijn bovenal een filantropisch consortium. We willen educatieve mogelijkheden vergroten door sociale inclusie en door de maatschappelijke missies van onze individuele partners. Het draait om kennisdeling en de duurzaamheid van onderwijs,” aldus OER-topman Mackintosh. “Dit wordt een revolutie in het hoger onderwijs.”

EdX-President Anant Agrawal bediende zich eerder van vergelijkbare woorden: “Het doel van edX is het bieden van gelijke toegang van top onderwijs voor iedereen. We willen mensen opleiden met het beste onderwijs, ongeacht iemands achtergrond, leeftijd of woonplaats.”

Het verschil tussen de twee idealistische onderwijsaanbieders zit hem in het gebruik van Open Educational Resources en de mogelijkheid om studiepunten te behalen. Studenten die niet alleen kennis willen opdoen maar ook erkende studiepunten willen, kunnen bij OERu voor een gereduceerd tarief studeren. Studenten hoeven pas te betalen voor de tentamens die de studiepunten valideren als ze klaar er klaar voor zijn.

mOOCs stapelen voor studiepunten

Naast volledige vakken als ‘Het ontwikkelen van een businessplan’ en ‘Regionale economie in Azië en Oceanië’ biedt OERu ook mOOCs aan. “Deze microvakken bieden studenten flexibiliteit om het leren in te richten rond zijn of haar persoonlijke verplichtingen en interesses,” legt Mackintosh uit.

“mOOCs zijn een deel van een volledig vak en worden normaal gesproken aangeboden in een periode van twee tot drie weken. Via mOOCs kunnen studenten ook volledige vakken halen via het ‘recognition of prior learning’-systeem dat beschikbaar is bij een deel van de OERu partners.” Een volledig vak bij de OERu duurt tussen de tien en vijftien weken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK