Vakbond stapt in lectoraat

Nieuws | de redactie
10 december 2013 | De leraar moet de drager van de onderwijsvernieuwing zijn. Stenden en de onderwijsvakbond AOb slaan de handen ineen voor de opzet van een lectoraat dat handvatten moet bieden voor deze visie op het vak. Astronoom en VO-schoolleider dr. Albert Weishaupt gaat als nieuwe lector aan de slag.

Afgelopen week is in Meppel, één van de locaties van Stenden, een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de hogeschool en de AOb. De samenwerking voorziet in een door beide partijen gefinancierd lectoraat Professionele Onderwijsorganisaties.

Opbouw vanuit kwaliteitsdiscussie

“Ik vind het geweldig dat het hoger onderwijs en de grootste docentenvakbond elkaar hebben gevonden en dat ik als bestuurder van een middelbare school dit lectoraat mag bekleden,” vertelt Weishaupt. De van oorsprong sterrenkundige is nu als schoolleider verbonden aan het Roelof van Echtencollege in Hoogeveen.

Weishaupt wordt in het lectoraat begeleid door een kenniskring bestaande uit promovendi van Stenden en experts die zijn aangewezen door de AOb. Hij heeft in Hoogeveen veel ervaring met het transformeren van een klassieke middelbare hogeschool naar een vernieuwende en professionele onderwijsorganisatie.

Achtergrond van zijn lectoraat is de brede kwaliteitsdiscussie over het onderwijs. en de onderschatte rol van de docent als drager van onderwijsvernieuwing. Nut en noodzaak van vernieuwingen worden door docenten vaak niet gezien, terwijl zij juist de sleutel voor verbetering in handen hebben. Binnen het lectoraat Professionele Onderwijsorganisaties zal onderzoek worden verricht door studenten en promovendi. Dit onderzoek komt direct ten goede aan de scholen in Noord-Nederland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK