Alvast studeren aan een hogeschool

Nieuws | de redactie
17 februari 2014 | Steeds meer MBO’ers willen al tijdens hun opleiding op HBO-niveau studeren. Daarom komen Inholland en het Albeda College met een doorstroomprogramma. Ook OCW hoopt zo de doorstroom tussen MBO en HBO te verbeteren en het studiesucces te verhogen.

Studenten van de opleidingen Juridisch Medewerker en Sociaal-maatschappelijk Dienstverlener van het Albeda College in Rotterdam krijgen via het doorstroomprogramma de kans om tijdens hun opleiding lessen te volgen die aansluiten op de juridische opleidingen van Inholland Rotterdam.

“Zo krijgen de studenten een beter beroepsbeeld voor ze beginnen, studenten die van het MBO komen kunnen zo veel bewuster voor een studie kiezen,” zegt Jeany van Beelen, beleidsadviseur werving en doorstroom bij Inholland Rotterdam.

Doorlopende leerlijnen

Een kwart van de studenten met een MBO-achtergrond in het HBO haakt in het eerste jaar af. Om aanstaande HBO-studenten op weg te helpen een bewuste studiekeuze te maken, krijgen de studiekiezers al een gevarieerd pakket van activiteiten aangeboden. Inholland en het Albeda College hopen zo de aansluiting van MBO op HBO te makkelijker te maken voor studenten en zo het studiesucces te vergroten.

“We pakken hier samen de verantwoordelijkheid voor een doorlopende leerlijn,” aldus Van Beelen. “Ook met het oog op de wet Kwaliteit in Verscheidenheid, waarin de ambitie staat om studenten veel bewuster voor een studie te laten kiezen. Wij bieden de studenten twee blokken proefstuderen waarbij ze wennen aan de verschillen tussen MBO en HBO, wetbundels in de curricula en de gebouwen en docenten. Dit leidt niet alleen tot een veel bewustere keuze maar ook tot betere prestaties.”

Peercoaches en Associate Degrees

In dezelfde stad heeft de Hogeschool van Rotterdam peercoaches die studenten die van het MBO komen wegwijs maken binnen het Hoger Onderwijs en hen leren te studeren op HBO-niveau. Veel studenten voelen zich in het begin overweldigd op een hogeschool, maar door een peercoach toe te wijzen wordt de overgang voor hen veel makkelijker.

Niet iedere student uit het doorstroomprogramma zal een volledige HBO opleiding gaan doen. “Zestig procent van de MBO-4 studenten wil graag doorstuderen, maar er zijn studenten waar het HBO-niveau net te hoog voor gegrepen is. Zij kunnen dan kiezen voor een Associate Degree aan de Rotterdam Academy,” legt Van Beelen uit.

Proefstuderen voor vrijstelling

De lessen en gastcolleges die de MBO-studenten tijdens het doorstroomprogramma volgen, worden zowel bij het Albeda College als bij Inholland aangeboden in de vorm van hoor- en werkcolleges. Zij volgen exact dezelfde programma’s en examens als die van reguliere juridische eerstejaars van Inholland.

MBO’ers die in juni 2014 de tentamens van Inholland met een voldoende afsluiten, ontvangen een certificaat dat recht geeft op vrijstelling bij een juridische opleiding van Inholland Rotterdam. Studenten die aan een andere hogeschool gaan studeren kunnen met dit certificaat een vrijstelling aanvragen.

Veel hoger tempo

Ook het afgelopen jaar heeft een groep studenten een doorstroomprogramma gedaan. De verschillen tussen MBO en HBO waren voor de ervaringsdeskundigen redelijk groot. “In het HBO moet je je veel meer inzetten, als je even best niet doet loop je heel snel achter.” Andere studenten beamen dit, “ alles gaat veel sneller, het tempo van studeren ligt veel hoger.”

Het verschil tussen Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-rechten vertaalt zich ook in de verschillend werkvelden. “Wat je ziet is dat Sociaal Juridische Dienstverlening zich erg op mensen richt, daar leer je echt de juridische klachten en problemen van mensen op te lossen. HBO-stages richten zich veel meer op het recht zelf, je kunt terecht bij een advocatenbureau of een notaris.”

De studenten van het programma van vorig jaar hebben wel tips voor de aankomende studenten. “Je denk snel omdat je van het MBO komt dat je veel voorkennis hebt, maar je moet goed proberen bij te blijven want de stof gaat veel dieper en veel sneller dan je gewend bent. Ook al klinkt het allemaal moeilijk, het is leuk, uitdagend maar ook gewoon goed te doen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK