Een blik in de glazen bol

Nieuws | de redactie
18 februari 2014 | “Dierentuinen krijgen serieuze concurrentie van Jurassic Parks.” Wat brengen de komende jaren als nieuwe kansen voorbij MOOC’s in kennis, wetenschap en technologie? ScienceOnline Leiden waagt een blik in de glazen bol en ontdekt de terugkeer van ‘Lief Dagboek’ en levende dodo’s.

“Ik heb een erg onbetrouwbare glazen bol. Ik zie vaak dingen die alle kanten tegelijk opgaan, van drones tot kunstmatig leven en van 3D-printers tot het terugbrengen van uitgestorven dieren. Maar bovenal kan ik niet goed inschatten wanneer deze technologieën echt een deel van ons dagelijks leven gaan uitmaken,” waarschuwt Nadine Bongaerts van Science Online Leiden de deelnemers aan de ‘Glazen Bol Borrel’. 

Onderzoekers, leraren, studenten en communicatielieden ontmoeten elkaar regelmatig om over de toekomst van de wetenschap en wetenschapscommunicatie te spreken. Met als hoogtepunt een UnConference, een bijeenkomst waar de deelnemers de inhoud van bepalen. Deze zal men houden op 22 mei in Leiden. 

Day of the Triffids 

‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het toekomst betreft’, zegt het klassieke bonmot. Een voorspelling als die dat Big Data en 3D Printen groot gaan worden, zoiets voelt inmiddels bijna als het benoemen van de status quo. Maar het printen van DNA, om zo je eigen ‘gehackte’ organismes te laten groeien, klinkt wel weer heel erg als toekomstmuziek. Maar wat is verre muziek en welke melodie schiet op ons af? 

Jurassic Park en The Day of the Triffids, de film waarin door wetenschappers ontwikkelde giftige wandelende planten de wereld overnemen, zouden inmiddels dichterbij kunnen zijn dan menigeen denkt. “Er wordt op dit moment hard gewerkt om uitgestorven dieren als mammoeten, dodo’s en zelfs dinosaurussen weer tot  leven te wekken. Dierentuinen zullen het dan erg moeilijk krijgen. Wie wil er nog een giraffe zien als je ook oog in oog kan staan met een T-Rex?” vraagt Bongaerts zich dan ook hardop af. 

Persoonlijk, geprint dieet 

Een wat concretere en meer op de korte termijn haalbare voorspelling is een veranderende relatie met voedsel. “In de toekomst zullen we biosensoren in ons lichaam hebben die continu meten wat er gebeurt en dat doorgeven aan een computer. Zo kan de perfecte maaltijd voor dat moment worden samengesteld, of zelfs geprint,” vertelt Bongaerts. Voel je je slapjes, dan krijg je wat extra ijzer, B12 en suiker in je dieet. Bij hoofdpijn wordt wat paracetamol toegevoegd. 

De deelnemers worden in deze bijeenkomst aan elkaar gekoppeld om in speeddate sessies hun soort toekomst te voorspellen. De uitkomsten hiervan blijken dan toch een stuk minder hemelbestormend dan de voorzet van Nadine Bongaerts. 

Wat volgens deze voorspellingen weer helemaal terug gaan komen zijn offline communicatie en papieren dagboeken. Hoe tegenstrijdig alle voorspellingen samen ook zouden kunnen doorwerken, het zou toch zomaar kunnen dat de dino-renaissance of de dodo als het nieuwe huisdier – ter herinnering aan Boudewijn Büch – het liefst zal worden gedocumenteerd in een ‘Lief Dagboek’. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK