MOOC een must?

Nieuws | de redactie
6 februari 2014 | Waar hebben we het precies over? Wat zijn doel en beste aanpak voor hogescholen en universiteiten, als zij zich openstellen voor de komst van MOOC’s? Ook het HBO duikt in dit thema in de nieuwste editie van het #HBOdiscours, op 12 februari.

Het #HBOdiscours duikt in de MOOC’s. De vraag naar ‘hype’, bedreiging of uitdaging komt al in de poll vooraf op tafel, vul hem hier in. Dat is voor de hogescholen niet genoeg, natuurlijk. De vraag “maar waar hebben we het precies over?” zal in het discours voorop staan. En ook die naar “wat is het verschil tussen MOOC’s en e-learning/online education? Wat doen hogescholen en universiteiten op dit gebied? Wat is het doel en hoe ga je het organiseren?”

Het perspectief staat zelf scherp ter discussie: “Online colleges van de beste docenten ter wereld, internationale interactie, studenten die elkaars opdrachten beoordelen, gebouwen die kunnen sluiten en via MOOC’s studiepunten verkrijgen, dat is de toekomst. Een hype, noemen de tegenstanders het. Leuk als aanvulling maar het kan het persoonlijke contact tussen docenten en studenten niet vervangen.”

Wie gaat het winnen?

Minister Bussemaker laat zich hier niet onbetuigd en ziet MOOC’s als een stimulans voor verscheidenheid en kwaliteit. Oud-rector Fred Mulder van de OU waarschuwt haar voor een eenzijdige focus, want open education is zo veel meer dan het maken en volgen van een MOOC. Timo Kos van de TU Delft – en voorheen van de Khan Academy – kijkt nog breder in een analyse voor SURF.

Meesurfen acht hij het minste is dat hoger onderwijsinstellingen moeten doen. Dan kunnen ze voldoende voorbereid zijn op de veranderingen die MOOC’s en Open Course Ware met zich mee zullen brengen. De blik van studenten op wat er allemaal zou kunnen verwoordt Jorien Janssen van de LSVb nu vast. “Juist door online cursussen te integreren in het onderwijsaanbod kunnen we de negatieve ontwikkelingen in het onderwijs tegengaan.”

Stof genoeg kortom voor een discours met docenten, studenten, bestuurders en beleidsmakers. En “aan het eind van het #HBOdiscours maken we de balans op; wie gaat het winnen, de enthousiasteling of de scepticus?” meldt de Vereniging Hogescholen.

Het #HBOdiscours wordt gehouden op woensdag 12 februari 2014 van 17.00 – 18.00 uur in Pulchri Studio aan het Lange Voorhout in Den Haag. De ontvangst is vanaf 16.30 uur in de Hardenbergzaal, op de eerste etage daar. Aanmelden kan hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK