HBO actief en zelfbewust in Azië

In een week bezocht een brede delegatie vijf instellingen in onder meer Hong Kong, Macau en Zuid-Korea. De Hanzehogeschool heeft al meerdere samenwerkingsverbanden lopen met universiteiten en tekende ook nieuwe overeenkomsten. “Dit bezoek is goed om bestaande banden weer aan te halen en nieuwe plannen te maken,” vertelt directeur Onderwijs en Onderzoek Rob Verhofstad.
House of Innovation
Er vindt al veel uitwisseling plaats tussen met de instellingen in China en Zuid-Korea, maar ook op het gebied van onderzoek en het omgaan met valorisatie hoopt de Hanzehogeschool te leren en tegelijkertijd ook wat te kunnen bieden. Het bezoek aan de Hong Kong Polytechnic University biedt volgens Verhofstad een hoop voorbeelden waar men in Groningen veel aan kan hebben.
“Dat is echt een heel inspirerend voorbeeld. Zij hebben een House of Innovation, echt een paviljoen op de campus waar ze echt laten zien wat de producten die ze ontwikkelen kunnen betekenen. Ze hadden bijvoorbeeld een hele mooie oefenhandschoen die heel handig is voor de fysiotherapie. Zoiets is echt ontwikkeld vanuit een urgente vraag uit de samenleving. Het is heel erg tastbaar dus.”
De universiteit in Hong Kong heeft er, zo zegt Verhofstad, heel nadrukkelijk voor gekozen om een university of applied sciences te zijn. Iets wat de Hanzehogeschool ook is. “Zij laten echt zien dat ze op dit punt echt de top van Hong Kong opleiden. Dat is een heel inspirerend voorbeeld.”
Online geoliede machine
Op het gebied van digitaal onderwijs, kwam het grote voorbeeld uit Zuid-Korea. De Hanyang University in Seoul heeft zich onder de noemer Cyber University heel nadrukkelijk toegelegd op ‘online distance learning’. “Zij doen dit echt als een geoliede machine.. Als je bijvoorbeeld ziet hoe professioneel zij zijn in het opnemen van colleges en de ontwikkeling van digitaal onderwijsmateriaal.”
Centraal staat daarbij de borging van kwaliteit van onderwijs. De driehoek van ICT-ondersteuning, de hoogleraar die het onderwijsmateriaal bepaalt en de tutor die het directe contact met de studenten onderhoudt spreekt Verhofstad heel erg aan. Tegelijkertijd zag de onderwijsdirecteur ook dat er veel interesse was in de werkwijze in Groningen.
“Onze focus op Healthy Ageing als zwaartepunt, dat staat heel prominent in de belangstelling merkte ik. Dat onderwerp is ook wel een belang dat wij als landen delen met elkaar. Waar ze vooral in geïnteresseerd zijn is de interdisciplinaire aanpak die we daarbij hanteren. Zij willen heel graag weten hoe je dat gestalte geeft.”
Een brede delegatie
Met een studie Asian Business Strategy en een lectoraat op dit gebied is het logisch dat de Hanzehogeschool samenwerkingsverbanden heeft waar onderzoekers en studenten van kunnen profiteren. “Tegelijkertijd zijn zij ook zeer blij met een goede ingang in Europa. Het is logisch dat je je met een eigen handelscultuur niet wilt beperken tot de eigen hoek van de wereld.”
Volgens Verhofstad is het zaak dat de samenwerking die er is en verder geconcretiseerd is, ook tot resultaten komt. “Daarom is het zo belangrijk dat we met een brede delegatie van uit alle Schools op de Hanze naar Azië zijn gegaan. Ik was daar samen met twee Collegeleden en vier vertegenwoordigers van de Schools. We moeten de overeenkomsten wel laten aansluiten op hun wensen en niet alleen op die van het College.”
De afspraken die daaruit komen rollen worden door de Hanzehogeschool volop gemonitord en zo hoop directeur Verhofstad goed op de hoogte te blijven van de voortgang en waar er ruimte is voor verbetering of aanpassing van de uitgesproken ambities. “Wij hebben dit op de zelfde manier aangepakt met een Russische universiteit uit Belgorod. Het begon met tien actiepunten die we samen zouden oppakken en na een jaar waren dat er veertien.”
“Er waren een paar initiële plannen gesneuveld, maar daar zijn weer extra nieuwe punten voor bij gekomen. Sommige dingen lukken, andere niet. Zoiets moet je wel goed bijhouden, want zo’n samenwerking moet wel echt iets voorstellen.”
Meest Gelezen
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
