De juiste graden voor uw brein

Nieuws | de redactie
23 april 2014 | Het werkgeheugen van mensen functioneert beter als ze werken in een temperatuur waarbij zij zich het prettigst voelen. De Leidse psychologen Lorenza Colzato en Roberta Sellaro hebben die impact in hun onderzoek kunnen vast stellen. Het helpt namelijk tegen ‘egodepletie’.

Dat klimaat en temperatuur invloed hebben op hoe u zich voelt, weet iedereen uit ervaring. Maar hoe zit het met ons denkvermogen? Heeft omgevingstemperatuur daar ook effect op?

Uit het weinige onderzoek dat daar naar is gedaan, blijkt dat koelere omgevingen de cognitieve prestaties bij ingewikkelde denktaken bevorderen. Als eersten onderzochten Colzato en Sellaro of iemands werkgeheugen beter werkt als de omgevingstemperatuur perfect aansluit bij zijn of haar voorkeur.

N-back test

Om de invloed van omgevingstemperatuur op cognitieve vaardigheden te onderzoeken, voerden Colzato en Sellaro tests uit onder twee groepen deelnemers. De ene groep had een voorkeur voor een koele omgeving, de andere voor een warme. De testpersonen moesten denktaken uitvoeren in drie verschillende ruimtes. In de eerste was de temperatuur 25 graden Celsius, in de tweede 15 graden en in de derde stond de thermostaat op 20.

De denktaak die de testpersonen moesten verrichten was de zogenoemde N-back test. Op een computerscherm verscheen telkens een andere letter. De testpersonen moesten aangeven of de letter die ze zagen dezelfde was als de letter die ze twee stappen eerder hadden gezien.

De testpersonen bleken beter te presteren in een vertrek met een temperatuur die hun voorkeur had. Het vermoeden is dat werken bij voorkeurstemperatuur ‘egodepletie’ tegengaat: energiebronnen die nodig zijn om mentale taken uit te kunnen voeren drogen minder snel op. “De resultaten bevestigen het idee dat temperatuur het cognitief vermogen beïnvloedt. Werken bij een voor iemand ideale temperatuur kan efficiency en productiviteit bevorderen,” melden Colzato en Sellaro. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK