Eerste MOOC uit HBO

Nieuws | de redactie
17 juni 2014 | Avans en HZ University of Applied Sciences hebben de primeur. Zij zullen begin volgend jaar de eerste HBO-MOOC ontwikkelen. Hun gezamenlijk Center of Expertise Biobased Economy wil in zes weken een online algemene introductie bieden in het vakgebied.

Een Engelstalige MOOC met een focus op lokale issues en bedrijven in de regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, dat is wat het Center of Expertise Biobased Economy wil gaan bieden. In een serie praktijkfilms zullen ook deelnemende bedrijven laten zien wat zij voor activiteiten ondernemen binnen dit onderwerp.

Twijfels over MOOCs

Het is de eerste echte MOOC die door Nederlandse hogescholen wordt ontwikkeld. Veel hogescholen slaan de handen al in één voor initiatieven op het gebied van online onderwijs, maar tot een MOOC was het tot op heden niet gekomen. Onlangs werden bij een HBO-discours over dit onderwerp nog enige twijfels uitgesproken. “Ik zie in het HBO in het komende jaar geen MOOC ontwikkeld worden,” stelde Wilco Dijkhuis van de HAN zelfs.

Avans en Hogeschool Zeeland University of Applied Sciences pakken die handschoen nu wel op, al geven zij wel een eigen kleur aan de cursus. Zo wordt er aan het slot een fysieke bijeenkomst voor de deelnemers georganiseerd. “Vanwege deze regionale focus spreken wij over een ROOC (Regional Open Online Course) in plaats van MOOC,” zeggen de organisatoren.

In de inleidende cursus Biobased Economy zullen naast de regionale thema’s onder meer mondiale (milieu)problemen, sociaal-economische factoren die transitie beïnvloeden, agro en chemie, innovatie en natuur, voedsel versus brandstof en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan bod komen. De MOOC zal naar verwachting live gaan in februari 2015.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK