Vrouwen hebben langer schuld

Nieuws | de redactie
6 juni 2014 | De Rekenkamer is met een ‘Rendements-checker’ gekomen om te berekenen wanneer studenten, maar ook de samenleving de investering in hun studie hebben terugverdiend. Doordat vrouwen minder verdienen doen zij er langer over om te ‘renderen’ voor zichzelf en de samenleving.

Een economiestudie aan de universiteit kost de overheid ongeveer €73.000. Daarnaast betaalt de student nog zo’n €12.000 zelf. Een studente die direct na het afronden van deze studie aan het werk gaat, heeft de overheidsbijdrage in 8 jaar na het afstuderen terugbetaald aan inkomstenbelasting. De kosten die deze studente en haar ouders zelf hebben gemaakt zijn in 4 jaar terugverdiend.

Een mannelijke economiestudent daarentegen heeft ook binnen 4 jaar zijn studie terugverdiend, maar heeft één jaar minder nodig om de overheidsbijdrage terug te betalen via het belastingstelsel. Overigens bij veel andere studies zijn vrouwen langer dan mannen bezig om hun eigen investering in de studie terug te verdienen. Echter houdt deze tool geen rekening met het studiesucces, wat bij vrouwen doorgaans hoger ligt dan bij mannen.

Dit is één de uitkomsten van het Scholierenonderzoek dat onlangs is gepubliceerd. De Algemene Rekenkamer rekende de rendementsmomenten van opleidingsroutes door die volgen op een vwo, havo of vmbo opleiding.

De Algemene Rekenkamer maakt in het onderzoek onderscheid tussen de kosten en opbrengsten van een opleiding voor studenten en hun ouders zelf (privaat), en die voor de rijksoverheid (publiek). Voor opleidingsroutes die volgen op een vmbo, havo of vwo opleiding is berekend na hoeveel jaar een student die de betreffende opleidingsroute volgt zowel de private als de publieke investeringen heeft ‘terugverdiend’. Dit worden de ‘rendementsmomenten’ genoemd.

Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer over de waarde van onderwijs: “Onderwijs maakt je rijker, en niet alleen financieel. Onderwijs kost geld, maar het levert jou en de samenleving ook iets op. Het levert jou persoonlijk een hoger salaris op en hierdoor ontvangt de rijksoverheid meer belasting. Plus alle opbrengsten van onderwijs die niet in euro’s uit te drukken zijn.”

U kunt hier uw eigen studierendement checken met de Rendements-Checker van de Rekenkamer


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK