Nederland consolideert hoogvlakte

Nieuws | de redactie
16 september 2014 | Nederlandse universiteiten blijven behoren tot de wereldtop en stijgen daarin zelfs verder. In de top 100 stijgt de UvA van plaats 58 naar 50. 12 van de 13 WO-instellingen horen bij de 250 hoogst gerankte ter wereld. Bovendien weten onze universiteiten gedurig verder tot de top door te dringen.

Afgezien van Tilburg University op plaats 367 behoren alle Nederlandse universiteiten tot de top 250, van de UTwente op plaats 212 tot de UvA op 50, volgens de jaarlijkse QS Ranking. De opvallendste stijger is de UvA met een sprong van 8 plaatsen binnen de top 100, waarmee zij de top 50 weet te bereiken.

Voor het tweede jaar op rij staan zes Nederlandse universiteiten in de top-100 en deze stijgen ook nog aanzienlijk. De snelste stijger in de top-100 is de TU Delft: liefst 9 plaatsen omhoog van 95 naar 86. Enkele dalers zijn er wel. De grootste verschillen met het voorgaande jaar zitten bij  de Raboud in Nijmegen, omdat deze met 13 plaatsen is gezakt naar plaats 156. Werkt het verlies van Andre Geim en zijn mensen hierin soms door? WUR en Leiden dalen beide een enkele plaats. De overige universiteiten stijgen dit jaar allemaal.

Langere termijn beeld

Als men deze ranking vergelijkt over een tijdsbestek van vier jaar, ontstaat een diverser beeld. De Nederlandse universiteiten doen het gemiddeld genomen jaar op jaar beter.  In de hoogste regionen heeft de RUG de grootste sprongen gemaakt. Zij steeg in vier jaar tijd met 30 plaatsen van 120 in 2010 naar plaats 90 in 2014. Ook de TU Delft presteert sterk in dat langere termijn perspectief. In 2010 stond zij op plaats 108 en steeg door naar 88.

De grootste verliezer in de afgelopen vier jaar is de TU Eindhoven. Deze stond in 2010 nog op plaats 126 maar is inmiddels gezakt naar 147. Dat is een verlies van 21 plaatsen voor de slimste regio ter wereld. Het afgelopen jaar wist de TU Eindhoven wel zo’n tien plaatsen terug te veroveren. Wellicht dat de fusieachtige samenwerking met de twee Amsterdamse universiteiten er voor zorgt, dat Eindhoven de weg weer naar boven blijvend weet te vinden? De Universiteit Twente is het net niet gelukt in de top 200 terug te komen. In 2010 stond de Twentse universiteit nog op plaats 199, maar in 2014 staan ze op plaats 212, al is dat wel een stijging van 16 plaatsen ten opzichte van 2013.

 QS Ranking


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK