Opnieuw excellent Kunstonderwijs

Nieuws | de redactie
2 oktober 2014 | De Commissie Dijkgraaf stelde het al vast en internationale evaluaties deden dit nadien ook. Opnieuw is een opleiding in het KUO door een internationaal panel als excellent beoordeeld. Dat geldt ditmaal voor DasArts, de Master of Theatre van de Theaterschool aan de AHK.

De peers en experts hebben DasArts over de hele linie (visie, leeromgeving, beoogde en gerealiseerde eindkwalificaties) als excellent beoordeeld. Volgens het panel is DasArts zowel nationaal als internationaal voorbeeldig te noemen vanwege de uitdagende, innovatieve en originele onderwijsomgeving en de theatermakers die wereldwijd erkenning vinden. Hiermee is men tevens geaccrediteerd bij de NVAO.

Focus op ‘maken’

De experts constateren dat het programma de standaarden van de internationale kwalificaties van een masteropleiding ontstijgt door te focussen op het ‘maken’ en op de artistieke vraagstellingen van de studenten. Het programma stelt studenten in staat te excelleren in hun artistieke praktijk en onderzoek. Broodnodig en prijzenswaardig vindt het panel, dat DasArts studenten wil opleiden die zich verbinden aan het snel veranderende werkveld, daarin interveniëren en eraan bijdragen met hun eigen duurzame theaterpraktijk. Wat de commissie-Dijkgraaf al noemde een nieuw werkveld van ‘ 1000 podia in plaats van 1 ambacht’.

Het panel constateerde bij zijn bezoek aan de opleiding, dat de master beschikt over een excellente omgeving met uitstekende faciliteiten, waarin kleine groepen zorgvuldig geselecteerde studenten constant in dialoog zijn met elkaar en een hooggekwalificeerde team van docenten, adviseurs en mentoren met een internationaal referentiekader. Het geven en ontvangen van constructieve en professionele feedback speelt een centrale rol binnen de opleiding, evenals de reflectie op ontwikkelingen in het theaterveld en het culturele veld in het algemeen.

Vele gepassioneerde en innovatieve theatermakers

De eindkwalificaties van de master worden eveneens als excellent bestempeld. Studenten en alumni zijn buitengewoon tevreden over de cyclus van beoordelen en toetsen, die vraagt om onafhankelijkheid, investering, zelfreflectie en visie. Zij worden zo uitstekend voorbereid op de praktijk en dat is te zien aan de vele gepassioneerde en innovatieve theatermakers die DasArts heeft voortgebracht. Ook de meest recente essays en afstudeerprojecten zijn volgens het panel excellent en een product van de grondige methodologie en onderzoekscomponent van de master. Op grond van dit panelrapport is de master voor de komende zes jaar geaccrediteerd door de NVAO.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK