Juncker gaat snijden in R&D

Nieuws | de redactie
16 januari 2015 | Om het grote EU-investeringsplan te financieren gaat de Europese Commissie €2,7 miljard bezuinigen op Horizon2020. "Onverstandig om geld voor onderzoek en innovatie te gebruiken voor onbekende en niet gedefinieerde investeringsprojecten," moppert Karl Dittrich (VSNU).

Nederland haalt 50% meer budget uit Europese onderzoeksfondsen dan dat zij daar via Europa aan bijdraagt. Dit budget wordt in competitie verdeeld onder Europese onderzoekers. “Ondanks de sterke competitie zijn Nederlandse onderzoeksinstellingen, waaronder universiteiten, hierin zeer succesvol; veel van hun aanvragen worden goedgekeurd. Nederland scoort dan ook beduidend hoger dan het Europese gemiddelde en ontvangt daardoor per saldo meer geld,” benadrukt Dittrich.

Sigaar uit eigen doos? 

“Nederlandse universiteiten realiseren met deze bijdrage nieuw onderzoek en verbeteren daarmee hun internationale reputatie en positie. Het heeft ook een positief effect op de Nederlandse economie; het stimuleert bedrijvigheid, met kansen voor nieuwe ondernemingen en meer aantrekkingskracht voor buitenlandse kennisintensieve bedrijven.”

De VSNU is op zich wel blij met extra investeringen in de Europese economie. Maar niet als “een sigaar uit eigen doos. Verwacht wordt dat de investeringen van Juncker niet aan kennis of onderzoek worden besteed, Daarmee snijdt Europa zich gevoelig in de vingers. Kennis is immers cruciaal voor innovatie en de concurrentiepositie van Europa.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK