Kwaliteit HBO zet door

Nieuws | de redactie
22 januari 2015 | De kwaliteitsslag in het HBO zet door. Er zijn door de NVAO minder herstelperiodes toegekend dan in 2013. Van alle HBO en WO opleidingen is ruim 10 procent als ‘goed’ of excellent beoordeeld. Van de 33 instellingstoetsen heeft de NVAO er 23 direct positief beoordeeld, de overige moesten nog aan een enkele extra voorwaarden voldoen.

2014 was een “topjaar” zo laat de NVAO weten. Er zijn in totaal ruim 800 Nederlandse en Vlaamse aanvragen behandeld. Voor Nederland bedroeg het aantal afgehandelde accreditatieaanvragen 646, ruim 100 meer dan in een jaar eerder. Daarbij zet de kwaliteitsslag in het HBO door.

ITK’s in opmars

2014 was het laatste jaar van de overgangsfase voor de instellingstoets kwaliteitszorg. Van het aantal opleidingsbeoordelingen is ruim 10 procent als “goed” of “excellent” beoordeeld. Circa 8 procent van de opleidingen (52) kreeg een herstelperiode. De NVAO heeft alle aanvragen binnen het jaar afgehandeld.

Van de 42 instellingen die zich voor een instellingstoets hebben aangemeld, hebben 9 zich om verschillende redenen teruggetrokken. Van de resterende 33 instellingen heeft de NVAO 23 maal direct een positief besluit kunnen nemen. Tien instellingen moesten aan een aantal voorwaarden voldoen en dat is zes van hen inmiddels gelukt. Daarmee beschikken nu 29 Nederlandse hoger onderwijs instellingen over een positieve instellingstoets en zijn vier instellingen nog bezig om aan de gestelde voorwaarden te voldoen.

Minder herstelperiodes in HBO

Van de opleidingsbeoordelingen is in 2014 kreeg circa 8 procent van de opleidingen, 52 stuks, een zogeheten herstelperiode opgelegd. Vorig jaar werden wel minder herstelperiodes toegekend in het hbo (15 stuks, circa 6 procent) dan in 2013 (20, circa 11 procent).

De voorwaardelijke accreditatie stimuleert veel hogescholen en universiteiten merkbaar om de gesignaleerde problemen bij een opleiding voortvarend aan te pakken. NVAO-voorzitter Flierman: „De opleidingen die een verbetertraject zijn ingegaan, komen er over het algemeen goed uit. Sommigen leggen zelfs de lat hoger en behalen bij de herbeoordeling de waardering “goed” in plaats van een voldoende.?

Kwaliteit in ontwikkeling

Bij nieuwe opleidingen valt op, dat de helft van de aanvragen positief wordt beoordeeld en de andere helft nog over onvoldoende kwaliteit beschikt. De indieners trekken deze aanvragen in om later met een verbeterd voorstel terug te kunnen komen of nog aan een aantal voorwaarden te voldoen.

De NVAO heeft in 2014 tevens aandacht geschonken aan het vormen van visitatiegroepen ten behoeve van de clustergewijze accreditatie; het ontwerpen van nieuwe kaders naar aanleiding van de Wet versterking kwaliteitswaarborgen hoger onderwijs en de verdere ontwikkeling van het accreditatiestelsel. De ontwikkeling van het stelsel krijgt ook aandacht tijdens het NVAO Congres 2015 “Kwaliteit in ontwikkeling” op 26 januari 2015 in Brussel waarmee de NVAO tevens haar tienjarig bestaan viert.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK