Geri Bonhof zwaait af

Nieuws | de redactie
12 februari 2015 | Twaalf jaar was ze voorzitter van de Hogeschool Utrecht. Nu maakt Geri Bonhof bekend dat zij in september afscheid neemt. “'Na een periode van twaalf enerverende jaren bij de Hogeschool Utrecht ga ik mijn loopbaan een andere wending geven.”

Op 1 september 2015 loopt de huidige benoemingsperiode van Geri Bonhof die in 2003 aantrad in Utrecht af. Samen met de Raad van Toezicht is besloten haar niet voor een nieuwe termijn te benoemen. Bonhof geeft aan een andere richting uit te gaan, maar “graag zet ik mijn kennis en ervaring in op het gebied van toezicht en advies.”

Sterke banden met de UU

Onder Geri Bonhof versterkte de Hogeschool Utrecht sterk de banden met de universiteit in eigen stad. Dat blijkt ook nadrukkelijk uit de waardering die de HU-voorzitter kreeg van toenmalig UU-collegevoorzitter Yvonne van Rooy. Die zei bij haar afscheid tegen ScienceGuide dat Bonhof er voor heeft gezorgd dat HBO en WO elkaar weer durven opzoeken.

“De universiteit en het HBO stonden heel lang met de ruggen naar elkaar. Die cultuur speelde ons parten, we kenden elkaar niet, ook in dezelfde stad nauwelijks. Dat is voorbij. Hier bij ons in Utrecht hebben we op dit punt echt doorbraken bereikt. Ik heb voor de rol van mijn HU-collega Geri Bonhof hierbij grote bewondering. Ook voor haar geldt: we moesten durven kiezen.’

Dat die waardering wederzijds bleek werd niet lang daarna nog eens benadrukt door het ereteken dat Yvonne van Rooy kreeg van haar HBO-collega. “Het feit dat de samenwerking voor UU en HU vanzelfsprekend is, maakt de samenwerking voor Nederland, met zijn strikte scheiding in het binair stelsel, juist baanbrekend,” zo sprak Bonhof destijds.

Verfrissend gebrek aan ego

Ook ScienceGuide zag de invloed van Bonhof in het HBO en daarbuiten. Zo stond de scheidend HU-voorzitter al in 2004 voor het eerst in de ScienceGuide Top 10, omdat zij “zich in hoog tempo tot een nieuwe sleutelfiguur ontwikkeld. Lid van de Onderwijsraad, nieuw als collegevoorzitter van een zeer grote instelling en nieuw als lid van het bestuur van de HBO-raad.” Diezelfde eer viel Bonhof, geroemd om een “verfrissend gebrek aan ego” ook in 2005 nog eens ten deel.

De Raad van Toezicht is inmiddels gestart met de wervings- en selectieprocedure voor de opvolging van Bonhof. Zo is het functieprofiel is vastgesteld na raadpleging van de Hogeschoolraad en ‘enkele sleutelfiguren uit de organisatie. Er is een headhunter belast met de procedure en er komt een Benoemings Advies Commissie, die in februari door de Raad van Toezicht zal worden benoemd.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK