Lerarenregister verliest rolmodel

Nieuws | de redactie
5 februari 2015 | Leraar van het jaar 2011, Martin Bootsma heeft zijn account verwijderd uit het Lerarenregister. “Ik heb mijn account in het #lerarenregister verwijderd. Ik ga over mijn professionaliteit en die laat zich niet vangen in een format. #doei!” briest hij op Twitter.

In 2013 werd de ISTP, de grote internationale onderwijsconferentie die door president Obama was geïnitieerd, feestelijk geopend door de klas van Martin Bootsma van de A. Bekema school uit Duivendrecht. Zij deden dit samen met Jet Bussemaker, Sander Dekker, hun Amerikaanse ambtgenoot Martha Kanter en de Amerikaanse Docent van het Jaar Rebecca Lynn Mieliwocki.

Lege huls

De in 2011 door de Onderwijscoöperatie gelauwerde basisschoolleraar Bootsma laat nu weten dat hij zich uit het Lerarenregister heeft verwijderd. Uitgerekend het vrijwillige register dat Sander Dekker samen met de Onderwijscoöperatie in 2017 wettelijk verplicht wil maken, omdat de vrijwillige aanmeldingen ver achter blijven bij de streefcijfers en beloften. Oogmerk was namelijk dat in 2017 alle docenten ingeschreven zouden zijn.

In september 2014 was na twee jaar pr-acties net 7% van de 250.000 leraren daadwerkelijk ingeschreven in dit register. “Zullen we eens ophouden met dat #lerarenregister? Lege huls uit de koker van regelneven. Vakmanschap zie je in de praktijk #portfolio,” verzuchtte Bootsma in social media daarover.

In reactie op Kamervragen naar de wijze waarop en het realiteitsgehalte van de aanpak waarmee de Onderwijscoöperatie gaat zorgen dat in 2015 de tussenstand van 40% ingeschrevenen, reageerde het kabinet als volgt: “Met de Onderwijscoöperatie, de PO-Raad, de VO-raad en de MBO Raad is op 25 september jl. een akkoord bereikt over hoe het register er het beste kan uitzien als vanaf 2017 de wettelijke registratieplicht gaat gelden. Dit betekent ook dat de meerwaarde van het register vanaf nu veel duidelijker zal worden benadrukt door alle betrokken partijen, onder andere via een campagne. Als resultaat is de verwachting dat het aantal leraren dat zich inschrijft in het vrijwillige register veel sneller zal stijgen.”

Die “veel duidelijker benadrukte meerwaarde” is voor Martin Bootsma in elk geval nog veel te onduidelijk. Op de vraag van een Twitteraar wat de Leraar van het Jaar 2011 gaat doen als in 2017 het register verplicht wordt geeft hij aan dat hij, “een rechtszaak zal beginnen.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK